Lincit - högfartsbana under Linköping

Bygg en bergtunnel under Linköping där Ostlänken och Götalandsbanan kan anslutas till varandra skriver Fredrik Flink. Förslaget kallar han för Lincit.

Debattören Fredrik Flink föreslår att en bergtunnel under Linköping byggs. Här visas två alternativa sträckningar för järnvägen. Förslaget kallar han Lincit - Götalandsbanan under Linköping city.

Debattören Fredrik Flink föreslår att en bergtunnel under Linköping byggs. Här visas två alternativa sträckningar för järnvägen. Förslaget kallar han Lincit - Götalandsbanan under Linköping city.

Foto: Hasse Frominder

DEBATT2012-10-11 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när det äntligen är bestämt att Ostlänken ska byggas är det hög tid att diskutera dess anslutning till fortsättningen av Götalandsbanan och ett nytt resecentrum. Korridoren med tänkbara alternativ beslutades i Banverkets förstudie 2010 och inbegriper enligt kartan faktiskt även Trädgårdsföreningen, Djurgården och Skeda. Det konstaterades samtidigt att banan behöver "en gen sträckning och strategiska bytespunkter med god tillgänglighet".

Redan för flera år sedan blev det strid om hur Stångån ska passeras, en lång och bred bro ansågs alldeles för dominerande. En tunnel här skulle bli kilometerlång och enormt dyr i förhållande till nyttan att bara komma under Stångån. Det har också talats om en tunnel under Ryd och ett hörn av Rydskogen, för att räta ut ett par mindre kurvor på den befintliga Södra stambana, cirka 2 kilometer lång med 150 meter kortare väg utan ökad tillgänglighet.

I stället för tunnlar utan målpunkter under Stångån och Ryd - bygg Lincit, en bergtunnel som inte är längre än de två tillsammans, mellan Norrköpingsvägen och Lambohovsleden, under Stångån, Trädgårdstorget och sjukhuset. En nästan rät linje genom stans smalaste avsnitt, med de största målpunkterna. Kurvradien anpassas till station Trädgårdstorget med anslutning till US och påverkar inte högfartstågens gångtid, förutom eventuellt direkttåg utan uppehåll mellan Stockholm och Göteborg som skulle tvingas bromsa till cirka 200 km/h.

Med andra ord placeras kurvorna där de gör nytta för tillgängligheten till stan - inte där de skulle krävas för att komma runt den. Dessutom kan snabba regionaltåg stanna både vid nya stadskärnan på Kallerstad, Trädgårdstorget, US, Djurgården och universitetet/Lambohov (ev med sidospår) med möjlighet till smidiga och säkra resor även inom stan. Sträckningen genom Linköping blir cirka 700 meter kortare än dagens kurviga. Det behöver också byggas 12 kilometer ny järnväg, men över extremt slätt, öppet och glesbebyggt landskap - och sträckan gammal järnväg som måste uppgraderas till högfartsstandard blir 13 kilometer kortare.

Den rest av buller som inte går att dämpa bort kommer att alstras ett par hundra meter från större bilvägar och under Malmenflygets bullermattor, på samma sätt som fortsättningen av Götalandsbanan borde dras längs E4 vid Vättern, ett alternativ som inte finns med i förstudien - för övrigt enda chansen för Ödeshög och Gränna att via sidospår någonsin få regionaltåg.

Det viktigaste nu är att Linköpings invånare i god tid sätter sig in i och visar stöd för en sträckning invid US och universitetet - om det inte ska bli under Rydskogen i stället. Om kommunen eller Trafikverket på hastigt framtaget underlag fastställer ett av alternativen, och därefter ber invånarna om synpunkter, är det en parodi på demokrati. Alternativet behöver utredas, om inte annat för att kunna avföras.

Läs mer om