Ostlänken genom Sörmland måste planeras om. Det kräver regeringen. Det har nämligen blivit klart att anbuden från tilltänkta entreprenörer blivit tiotals miljarder kronor dyrare än budgeterat. Trafikverket måste nu projektera om banan så att den ska kunna hålla sig inom kostnadsramen 91,4 miljarder kronor i 2021 års penningvärde. Detta finns att läsa på Trafikverkets hemsida eller i DN 1 april 2025. Detta kommer naturligtvis att påverka Ostlänkens dragning även genom Östergötland.
I det läget kan man ju diskutera om det blir någon Ostlänk alls. För att öka sannolikheten att banan verkligen byggs bör det fördyrande förslaget att flytta stationen till Steninge slängas i papperskorgen.
Enligt uppgifter från Trafikverket skulle flytten av nuvarande station till ett läge 700 meter längre perifert till Steningeområdet innebära en kostnad omkring 4,5 miljarder kronor för Trafikverket. Därtill kommer utgifter för anslutningsvägar och broar i storleksordningen 4 miljarder kronor för kommunen. Med ett upphöjt stationsläge i Steninge stiger kostnaden ytterligare cirka 4 miljarder kronor.
Kommunen planerar att flytta kraftvärmeverket på Oskarsgatan för att uppnå ett säkerhetsavstånd till det planerade nya stationsområdet. En kostnad om cirka 6 miljarder kronor. Sammantaget skulle stationsflytten kosta Linköpings kommun mellan tio och femton miljarder kronor. Fördelat på 25 år blir det minst 0,56 miljarder kronor per år. Det motsvarar en höjning av kommunalskatten med över en krona.
En så stor skattehöjning finns det nog inget parti som vill eller vågar föreslå. Vissa partier föreslår ibland någon tio öres höjning, vilket brukar vålla stora protester från andra partier.
För att slippa stora skattehöjningar kan kommunen höja sina avkastningskrav på sina bolag. Tekniska verken kan ju höja sina värme- och vattentaxor och Stångåstaden sina hyror. På så sätt kunde man maskera kommunens kostnader för att flytta resecentrum.
Dessbättre behöver inte resecentrum flyttas. Järnvägsfrämjandet har visat att nuvarande stationsområde har plats för fler spår för Ostlänken. Och om det i framtiden skulle bli trångt låter man rimligen godstågen passera på ny bana ute vid motorvägen. Då slipper vi ljudet från de nattliga godstågen. Med vår lösning behöver man inte flytta industrierna på Mörtlösa och Kallersta eller offra åkermark i Distorp. Därtill kan vi ha kvar anslutningen med Stångådals- och Tjustbanorna och för flertalet resenärer behålla gångavståndet till centrum. Således bara fördelar.