LL: Investera i arbetsmarknadsinsatser för ett starkare Linköping

Vi i Linköpingslistan är övertygade om att arbete är avgörande för alla. Det skapar tillhörighet, förståelse och förebilder för våra ungdomar. Det är så vi bygger hållbara samhällen och kommuner, skriver Marie Wahlbom (LL), Eva Arud (LL) och Cecilia Helber (LL).

Kortsiktigt kan förebyggande insatser kräva ökade ekonomiska investeringar, men långsiktigt är det en investering i både individen och kommunen. Skillnaden mellan att bidra till ekonomin och att stå utanför är enorm, både mänskligt och ekonomiskt, skriver Marie Wahlbom (LL), Eva Arud (LL) och Cecilia Helber (LL).

Kortsiktigt kan förebyggande insatser kräva ökade ekonomiska investeringar, men långsiktigt är det en investering i både individen och kommunen. Skillnaden mellan att bidra till ekonomin och att stå utanför är enorm, både mänskligt och ekonomiskt, skriver Marie Wahlbom (LL), Eva Arud (LL) och Cecilia Helber (LL).

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2025-05-24 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi står inför betydande utmaningar i Linköping. En sak är säker: för att säkra framtidens kompetensförsörjning behöver vi alla tillgängliga resurser och engagemang. Befolkningsutvecklingen i vår kommun följer inte längre den förväntade banan, och vi måste agera.

De grundläggande frågorna är enkla: Är det bättre att ha ett arbete än att vara arbetslös? Finns det arbetsuppgifter i vår kommun som borde utföras men som förblir ogjorda? Om svaret på båda frågorna är ett kraftfullt ja, vilket vi i Linköpingslistan tror att det är, måste vi fråga oss: Vad hindrar oss från att agera?

Visst, individuella faktorer kan spela in, men en avgörande faktor är den budgetmässiga prioriteringen av arbetsmarknadsinsatser från den styrande S+M-majoriteten. Mycket görs redan, men det är tydligt att långt mer behöver göras.

Kortsiktigt kan förebyggande insatser kräva ökade ekonomiska investeringar, men långsiktigt är det en investering i både individen och kommunen. Skillnaden mellan att bidra till ekonomin och att stå utanför är enorm, både mänskligt och ekonomiskt.

Linköpingslistan ser potential i många områden för att skapa första insteg på arbetsmarknaden: skola, vård, omsorg, gröna näringar, föreningsstöd och mycket mer. Kommunen kan inte göra allt själv, utan ett närmare samarbete med näringslivet är nödvändigt. Vi kan också utöka samarbetet med den idéburna sektorn och idrottsföreningarna.

En nyckel till framgång är att anställa fler handledare. Handledare som stöttar individer i deras första steg mot ett arbete. Att prioritera handledare framför handläggare kan vara en klok ekonomisk prioritering. Utbildningsmöjligheter måste också finnas, och här spelar vuxenutbildningen en viktig roll.

Vi i Linköpingslistan är övertygade om att arbete är avgörande för alla. Det skapar tillhörighet, förståelse och förebilder för våra ungdomar. Det är så vi bygger hållbara samhällen och kommuner.

Tillsammans kan vi bygga ett Linköping där alla får chansen att bidra, där varje individ räknas och där framtiden är ljus. Men vi måste agera nu och investera i fler arbetsmarknadsinsatser med fler handledare och där insatserna bättre matchar varje individs kompetenser med möjliga arbeten vi har i vår kommun. Vi måste utöka samarbetet med näringslivet och andra samhällsaktörer och kunna erbjuda fler alternativ inom SFI-utbildningen. Då får vi ett starkare, mer inkluderande och framgångsrikt Linköping med fler i arbete och färre som står utan.