LL: utbredd ensamhet bland äldre – ta den på större allvar

Linköpingslistan föreslår en riktad förstärkning av äldrenämndens budget med fyra miljoner kronor, skriver debattörerna. 

Genom att satsa på samarbete mellan vård, socialtjänst och civilsamhälle kan vi minska isolering och psykisk ohälsa bland äldre, skriver debattörerna.

Genom att satsa på samarbete mellan vård, socialtjänst och civilsamhälle kan vi minska isolering och psykisk ohälsa bland äldre, skriver debattörerna.

Foto: Johanna Sandgren

Debatt2025-07-11 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De demografiska förutsättningarna är tydliga: vi blir allt fler äldre i Linköping. Det är en positiv utveckling – människor lever längre och har fler friska år. Men med det följer också ansvar. Vi måste kunna möta de behov som en åldrande befolkning har, både när det gäller omsorg och möjligheten till en meningsfull vardag. 

Idag ser vi att ensamheten bland äldre är alltför utbredd. Det gäller både äldre i eget boende och de som bor på kommunala äldreboenden. Det finns många goda exempel på bra verksamhet för våra seniorer, men fortfarande är ensamhetsproblematiken alltför utbredd. Det måste vi göra något åt. 

Linköpingslistan föreslår därför en riktad förstärkning av äldrenämndens budget med fyra miljoner kronor. Vi vill att föreningslivet ska kunna söka projektbidrag för att utveckla och erbjuda aktiviteter för äldre. I dag är många föreningsaktiviteter inriktade på barn, unga och vuxna – men få är tillgängliga eller anpassade för seniorer. Genom att stimulera föreningslivet att inkludera äldre i sina verksamheter skapar vi fler sammanhang för social gemenskap och delaktighet. Dessa platser måste ha låga trösklar – både fysiskt och psykiskt. Det ska vara enkelt att komma dit, enkelt att delta, och lätt att känna sig välkommen oavsett tidigare erfarenhet eller bakgrund. 

Vi vill också öronmärka medel till riktade kulturaktiviteter på samtliga äldreboenden. Kultur har en enorm betydelse för livskvalitet – oavsett ålder. Musik, dans, berättande, bild och teater stärker både identitet, minne och känslan av sammanhang. Kultur är en självklar del av livet och bör därför vara en lika självklar del av äldreomsorgen. 

Vi vill också att kommunen utvecklar sin samverkan med regionen kring det som kallas social förskrivning. Det innebär att vårdpersonal kan förskriva sociala insatser – som deltagande i en samtalsgrupp, en kör eller en promenadgrupp – som en del av behandlingen. Det här är ett sätt att arbeta tidigt och förebyggande, vilket den nya socialtjänstlagen också efterfrågar. Genom att satsa på samarbete mellan vård, socialtjänst och civilsamhälle kan vi minska isolering och psykisk ohälsa bland äldre – och förebygga behovet av mer omfattande insatser. 

Att bli äldre ska inte betyda att livet krymper. Tvärtom så ska vi bygga ett Linköping där de äldre känner mer gemenskap och livsglädje genom att kunna välja mellan fler aktiviteter.