Lokala arbetet mot hedersförtryck har gått i stå

Det duger inte att kräva nationella insatser mot hedersförtryck och samtidigt låta det lokala arbetet här i Linköping gå i stå. Vid skolstarten i augusti 2019 saknades så många som 42 barn i Linköpings skolor. I vanlig ordning duckar Moderaterna sitt ansvar.

Hedersförtryck är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar alltför många unga. I Linköping ser vi att det tar sig flera uttryck, exempelvis i form av uppfostringsresor och försvunna barn som inte kommer tillbaka till skolan, skriver debattörerna.

Hedersförtryck är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar alltför många unga. I Linköping ser vi att det tar sig flera uttryck, exempelvis i form av uppfostringsresor och försvunna barn som inte kommer tillbaka till skolan, skriver debattörerna.

Foto: Lars Pehrson

Debatt2022-08-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Mer behöver göras i kampen mot hedersförtrycket" (10/8):

I Corren skriver Annika Krutzén (M) med flera om hedersproblematiken. Det är en lovvärd ambition med flera förslag vi stöttar, men ter sig lite märklig när hennes eget parti styr Linköping och därmed haft goda möjligheter att göra betydligt mer lokalt.

Efter maktskiftet 2018 gick tyvärr arbetet mot hedersförtryck i stå. Innan dess bedrev Linköpings kommun i många år ett arbete mot hedersförtryck riktat mot unga i riskmiljöer, bland annat inom ramen för "Shanazi hjältar och hjältinnor". När vi socialdemokrater styrde Linköping togs dessutom en ny handlingsplan mot hedersförtryck och våld i nära relationer fram.

Under stora delar av mandatperioden har "Shanazi hjältar" legat nere. När vi socialdemokrater sökte svar om detta i januari 2020 konstaterade den kommunanställde som jobbat med frågan i Corren att ”Verksamheten är inte nedlagd och det finns ett telefonnummer man kan ringa för att prata. Men det finns inga utbildningar, inga föreläsningar på skolor och inga aktiviteter.”

För att spara pengar la det politiska styret, där Annika Krutzén ingår, dessutom ner kommunens kolloverksamhet 2019. Kollot var riktat mot just unga som riskerar utsättas för hedersförtryck. Under 2020 meddelade M-styret att nya tag skulle tas och att ytterligare en ny handlingsplan mot hedersförtryck skulle tas fram. Den blev aldrig av.

Först i våras inrättades en tjänst som utvecklingsledare riktat mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ett välkommet men senkommet besked som innebär en förlorad mandatperiod i arbetet mot hedersförtrycket.

Hedersförtryck är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar alltför många unga. I Linköping ser vi att det tar sig flera uttryck, exempelvis i form av uppfostringsresor och försvunna barn som inte kommer tillbaka till skolan.

Vi behöver göra mer för att komma åt problemet. Det handlar om att bryta upp parallellsamhällen, men också om att utdöma viten till föräldrar som tar sina barn ur skolan för hedersresor. Vi behöver även placera socialsekreterare på plats i skolan för att förbättra samarbetet mellan skolan och socialtjänsten, samt återuppta det uppsökande arbetet i utsatta miljöer.

Hedersförtrycket är en för viktig fråga för att förminskas till ett slagord i en valrörelse, vi måste agera här och nu. Efter höstens val hoppas vi socialdemokrater kunna bidra till att Linköping går från ord till handling.