Målet är inte att lägga ner Birgittaskolan – tvärtom

Debatt2022-08-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Hur länge till finns Birgittaskolan kvar?" (20/8):

Det stämmer att Bildningsnämnden har fattat beslut om att inrätta ett Linköpings idrottsgymnasium i Birgittaskolans lokaler. Ett beslut som föregåtts av flera utredningar och enkätundersökning med elever i grundskolan där resultatet visar att 52 procent av de tillfrågade eleverna kan tänka sig att gå på en gymnasieskola som erbjuder idrottsprofiler. Den information vi politiker fått är att skolans personal informerats kontinuerligt. 

Som ett led i att Birgittaskolan skall bli en ren gymnasieskola har Bildningsnämnden tidigare fattat beslut om flytt av vuxenutbildningen från Birgittaskolan.

Som du själv skriver har ni under en längre tid haft svårt att fylla plasterna på både era högskoleförberedande program och yrkesprogram. Det är bekymmersamt att så få elever väljer Birgittaskolan i första hand samtidigt som vi har ett högt söktryck på dessa program på andra skolor. 

Allians för Linköping ser idrotten som en integrerande faktor vilket även påverkar skolsegregationen på gymnasiet där en kombination av idrott och utbildningar ger ökade förutsättningar till att elever från olika bakgrund och miljöer kan mötas. Syftet med att förlägga idrottsgymnasiet i Birgittaskolans lokaler är att på så sätt öka skolans attraktivitet och få fler elever att söka de utbildningar som Birgittaskolan har i dag. En sådan organisation finns på andra idrottsgymnasier och det har även ökat söktrycket till andra utbildningar på skolan. Då skolan organisatoriskt föreslås knytas till Birgittaskolan finns möjlighet till att elever samläser kurser. 

Vi vill se ett idrottsgymnasium med både högskoleförberedande program och yrkesprogram. Detta är ingen kritik mot Birgittaskolan och målet är absolut inte att lägga ner Birgittaskolan – tvärtom. Vi ser Birgittaskolan som en mycket viktig pusselbit i Linköpings kommunala gymnasieskolor. Genom ett kommunalt idrottsgymnasium breddas utbudet av utbildningar i den kommunala gymnasieskolan och möter behovet som finns samt en naturlig övergång från grundskolans idrottsprofiler. 

Orsaken till att vård- och omsorgsprogrammet i dag inte inryms är att en stor andel elever har gjort ett programval samt önskar högskolebehörighet. Elevintervjuer och enkäter visar att endast 4 procent av eleverna i årskurs 9 önskar kombinera vård- och omsorgsprogrammet med en idrottsutbildning samt att flera elever hade valt en annan skola om det var obligatoriskt med idrott som det är på ett idrottsgymnasium.