Många mediciner är receptbelagda. Det innebär att kostnaden för medicinen är subventionerad av staten. Det låter rimligt att människor som behöver medicin för allvarliga och kanske livshotande sjukdomar ska få hjälp med dessa kostnader och att de därför betalas med skattemedel.
Det finns andra saker än medicin som räddar liv. Borde inte dessa hanteras på samma sätt?
Jag tänker på området medicinteknik. En hjärtpatient som saknar eller inte har tillräckliga signaler till hjärtat får en pacemaker inopererad. De hjärtpatienter som riskerar att hjärtat stannar vilken dag som helst får en defibrillator inopererad som kan sparka igång hjärtat vid behov. Dessa små inopererade enheter betalas självklart av staten och kostar hundratals tusen kronor.
De flesta hjärtpatienter löper inte risken att hjärtat stannar vilken dag som helst men kanske har en väsentligt högre risk än genomsnittet att det ska hända. Det finns väldigt många hjärtpatienter som av såväl fysiska som psykiska skäl borde ha en defibrillator i sitt hem.
Hjärtstartare som det svenska ordet är finns från cirka 15 000 kronor och kan användas av vem som helst utom den drabbade själv. Civilförsvarsförbundets projekt "Hjärta att hjälpa" placerar ut hjärtstartare på idrottsanläggningar, köpcentra och andra platser där det vistas många människor och det görs med hjälp av sponsorer i respektive kommun.
Detta borde kompletteras med enheter hos de patienter där risken anses högre. En hjärtpatient med kunskap, erfarenhet och utrustad med medicinteknik kan i många fall själv hjälpa till att rädda liv på andra i sin omgivning när ambulans inte hinner fram.
Över 10 000 drabbas av hjärtstopp varje år. Låt patienter kunna köpa hjärtstartare på recept, det räddar liv
Magnus Bäckström