Mer resurser krävs för att klara omsorgen

Linköpings äldreomsorg kostar 15 procent mindre än i jämförbara kommuner. Därför är det inte konstigt att utförarna inte kan fullgöra sitt uppdrag inom hemtjänsten, skriver Birgitta Rydhagen (MP).

Äldreomsorgen i Linköping behöver ökade resurser för att ge god kvalitet, anser debattören.

Äldreomsorgen i Linköping behöver ökade resurser för att ge god kvalitet, anser debattören.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2020-01-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansen i Linköping pressar nu på för att komma tillrätta med Leanlinks underskott inom äldreomsorgen genom nya sparförslag. I en artikel i Corren 13 januari säger Niklas Borg att personalen inte ska drabbas av sparförslaget, som innebär minskad sjukfrånvaro och mindre administration. Jag antar att det då är de äldre som kommer att drabbas. 

Alliansen är fel ute när de tror att Leanlinks underskott ska lösas med insatser kring sjukfrånvaro, där mycket noggrann uppföljning redan sker, och genom att leta efter eventuell ”för hög kvalitet” som inte är beställd. Tvärtom behöver Leanlink få tillräckliga resurser för att upprätthålla kvaliteten och också vara en attraktiv arbetsgivare de kommande åren, när en allt större grupp äldre behöver alltmer omsorg.

För åtta år sedan kostade Linköpings äldreomsorg nästan 30 procent mindre än äldreomsorgen i jämförbara kommuner. Det är ett tecken på att Linköpings kommun har gjort en resa när det gäller effektiviseringar under flera år. Det finns inte mycket mer att hämta efter decennier av konkurrensutsatt omsorg. Förra året var samma siffra 15 procent. 

Den minskade skillnaden beror både på ändrade kostnader i andra kommuner, på tydligare formella krav från statligt håll och på en satsning på höjd kvalitet i Linköpings kommun som Koalition för Linköping (S, MP och L) gjorde. 

Men fortfarande kostar Linköpings äldreomsorg 15 procent mindre än jämförbara kommuner. Därför är det inte konstigt att varken kommunens egen utförare Leanlink eller privata utförare kan fullgöra sitt uppdrag inom hemtjänsten. De senaste åren har avtalen med flera privata hemtjänstföretag avbrutits på grund av olika brister.

Nästan hela kostnaden inom äldreomsorgen är personalkostnader. Särskilt inom hemtjänsten, där ju de boende får besök i sina egna hem. En billigare hemtjänst kan bara betyda att den äldre får färre tillfällen att duscha, promenera och få städat, och att matlagning och servering förenklas.

Niklas Borg påtalar behovet av alltmer sjukvård i hemmet. Fler av de äldre har demens vilket ställer större krav på omvårdnaden. 

Ja, det finns en del tekniska lösningar som kan frigöra arbetstid, som olika typer av larmsystem och kontrollsystem där personal inte behöver besöka bostaden för att titta till en sovande person, eller toaletter med inbyggd dusch och tork. Sådana lösningar kommer att dämpa kostnadsutvecklingen och bristen på personal. Det är dock alldeles för tidigt att räkna hem en ekonomisk besparing med hjälp av sådan teknik.

Jag är mycket orolig över att det fortfarande inte finns en medvetenhet och beredskap för att äldreomsorgen behöver ökade resurser för att ge god kvalitet.

Birgitta Rydhagen (MP), ledamot i social- och omsorgsnämnden