Jag har under olika tider bott i ett flertal länder i världen. Till Sverige kom jag som asylsökande.
I varje land som jag varit är min erfarenhet att jag bidragit till landets utveckling, och att jag också fått mycket tillbaka av landet. Många som en gång in- eller utvandrat vittnar om att invandringen - inklusive en tydlig integrationspolitik - är en fördel för ett land. Genom arbete och språk lyckas man integrera sig.
Internationell migration blir en allt viktigare fråga på den globala politiska dagordningen. I och med att frågans räckvidd och komplexitet har vuxit, har stater blivit medvetna om migrationens krav och möjligheter.
Det finns nu en förståelse för att de ekonomiska, sociala och kulturella fördelarna med internationell migration måste tas tillvara på ett bättre sätt, och att de negativa konsekvenserna skulle kunna hanteras bättre.
Sverige behöver ett samstämmigt svar på frågan om internationell migration.
Vår diskussion ska handla om att främja en mångsidig debatt mellan staten och andra aktörer när det gäller migration (förstås också integration). Vi måste analysera brister i tidigare politiska åtgärder på migrations- och integrationsområdet, och undersöka sambandet mellan migration och andra globala frågor.
Globaliseringen har förändrat världen. Stater, samhällen, ekonomier och kulturer i olika regioner i världen blir mer alltmer integrerade och beroende av varandra. Enligt FN:s befolkningsenhet finns det nu nära 200 miljoner invandrade personer.
Migration kan innebära framgångar för ett land och för en individ. Men migrationens fördelar kan försvåras av negativa attityder. Till exempel diskriminering och eller otillräcklig satsning på integration.
Ändå kan inget land i nutiden utvecklas i isolation.
I Sverige har en samstämmighet bland regeringsdepartementen saknats när det gäller integrationspolitik. Departementen har haft konkurrerande prioriteringar och kortsiktiga krav.
Ett bredare samråd behövs där myndigheter, den privata sektorn, det civila samhällets institutioner och invandrarföreningar bidrar för att utforma och genomföra integrationspolitiken.
Jag menar att såväl migrations- som integrationspolitiken ska vila på följande pelare:
º Förstärk effekten på ekonomi och utveckling. Migranters roll i utvecklingen, och det bidrag de ger till Sveriges välstånd, bör erkännas och förstärkas. Migration bör bli en del av Sveriges strategier för ekonomisk tillväxt.
º Stärk social sammanhållning genom integration. Migranter och medborgare i Sverige bör fullgöra sina skyldigheter enligt lag. De ska kunna dra nytta av en ömsesidig anpassnings- och integrationsprocess som beaktar kulturell mångfald och främjar social sammanhållning. Denna process bör stödjas av alla, och grundas på ett engagemang för icke-diskriminering och jämställdhet.
º Skydda migranters rättigheter. Den rättsliga och normativa ram som berör migranter bör stärkas och tillämpas mer effektivt och på ett icke-diskriminerande sätt, så att den skyddar mänskliga rättigheter och sociala normer som gäller migranter.
º Styrningen av migration bör förbättras genom samstämmighet och förstärkt kapacitet på riksnivå. Det behövs effektivare dialog mellan regeringen, kommuner och andra intressenter.
Sådana strävanden måste grundas på en bättre förståelse för det nära sambandet mellan migration och utveckling och andra centrala frågor som handel, bistånd, nationell och personlig säkerhet och mänskliga rättigheter.
José Kimenga