Mycket att vinna på ny teknik

Digitala hjälpmedel och verktyg i omsorgen har en potential som kan utnyttjas bättre, skriver Annika Krutzén (M).

En ökad digitalisering kan frigöra tid för personalen i omsorgen, skriver kommunalrådet Annika Krutzén (M).

En ökad digitalisering kan frigöra tid för personalen i omsorgen, skriver kommunalrådet Annika Krutzén (M).

Foto: Per Olsson

Debatt2019-09-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För de allra flesta av oss kommer det en tid i våra liv då behovet av omsorg ökar och när så sker är det viktigt att omsorgen finns där för kunna ge bästa möjliga hjälp och stöd utan för stort intrång i våra liv. En del av oss kan behöva lite extra hjälp hemma men vill för den sakens skulle inte behöva byta bostad, medan andra har behov av mer omfattande omsorgsinsatser.

Oavsett nivå ska vi alla kunna känna oss trygga med att den omsorg som kommunen erbjuder håller hög kvalitet och är anpassade efter just mina behov. För att klara av det, och för att också kunna tillgodose framtidens ökande behov, behöver omsorgen ständigt utvecklas.

När man pratar om ökad kvalitet inom omsorgen hamnar allt som oftast fokus på satsningar på personal och det är självfallet oerhört viktigt. Men personalen behöver också ges rätt förutsättningar att kunna utföra sitt viktiga arbete. Då måste vi som arbetsgivare bli bättre på att ta vara på den stora potentialen i digitala hjälpmedel och verktyg, något som tyvärr gått förlorat under för lång tid.

Genom att nyttja dessa hjälpmedel i större omfattning än vi gör idag frigörs nämligen värdefull tid för den personal som finns, vilket skapar mer tid för den personliga kontakten. Vi får inte fortsätta låta denna fantastiska möjlighet gå oss förbi.

För vissa är det viktigt att det är en fysisk person som tittar till en på natten, medan andra föredrar att låta en sensor läsa av rörelse och aktivitet och därmed undvika att bli väckt flera gånger per natt. Oavsett vad man föredrar så måste både dessa alternativ få finnas i framtidens omsorg, fokus ska alltid ligga på att se mer till de behov som finns än att bevara gamla strukturer och arbetsmodeller.

Digitala verktyg kan också hjälpa till att minska den kö som råder från ansökan till beslut på omsorgsinsatser. Med hjälp av robotar kan exempelvis handläggare lägga mindre tid på att skriva ut och sätta in dokument i pärmar och istället mer tid på andra delar i beslut- och verkställandeprocessen. Idag är det också möjligt att väldigt enkelt handla mat via internet. Är det då rimligt att utbildad omsorgspersonal lägger tid på att åka och handla matvaror istället för att ha mer personlig kontakt med de boende och äldre?

Idag lever vi allt längre och trenden visar att vi kommer att vilja bo kvar hemma längre upp i åren. Vi vet också att de som behöver omsorg idag har mer komplexa behov än de som behövde det för ett par år sedan och att den utvecklingen kommer att öka. Därför kommer behovet av utbildad personal med specialistkompetens inom omsorgen att öka och för att locka fler till yrket är det viktigt att utbildad personal får arbeta med det som de faktiskt är utbildade till.

Vi tycker ibland att digitaliseringen går för fort fram och att vi inte riktigt hinner med. Men den kommer oavsett vad vi tycker, och för omsorgens fortsätta kvalitetsöverlevnad måste vi hänga med. Det handlar om livskvalitet.

Annika Krutzén (M)

kommunalråd med ansvar för omsorg

Läs mer om