Närtrafik – på väg mot snar nedläggning?

Östgötatrafikens nya tjänst "Närtrafik" verkar inte fylla någon större funktion, anser Pia Tingvall.

Ingen påstigning bak på bussar.
Östgötatrafiken
Buss
Bussar

Ingen påstigning bak på bussar. Östgötatrafiken Buss Bussar

Foto: Magnus Andersson

Debatt2016-05-23 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från och med den 20 juni 2016 tas ett stort antal av de busslinjer som servat länets landsbygd bort. Det är ett beslut som fattats av Östgötatrafiken, på politiskt uppdrag. Det är helt rimligt att bussar som har väldigt få resenärer tas bort, men då måste denna trafik på något sätt kompenseras med något annat system som bäddar för ett bättre anpassat och mer hållbart resande på landsbygden. Eftersom Region Östergötland, som också är huvudman för dessa frågor, i sina övergripande styrdokument hävdar att hela regionen skall ha högt ställda mijömål, tillgång till kollektivtrafik och att dessutom hela regionen behövs för att vi ska kunna bli en än mer konkurrenskraftig och blomstrande region, har detta lyckligtvis inte undgått Östgötatrafiken. Man lanserar därför nu något som heter "Närtrafik".

Det visar sig att denna Närtrafik inte alls är tänkt att passa för människor som reser till och från arbete eller studier. Den verkar snarare vara tänkt att fylla ut antalet färdtjänstresenärer. Det är nämligen så att de tider Närtrafiken kan beställas är vardagar klockan 09.00–12.30 och 17.00–21.00 samt på lördagar kl 09.00–15.00.

Det är dessutom så att på denna Närtrafik gäller inte den vanliga kollektivtrafiktaxan, som för en månad är 1 005 kronor. Nej då. Priset för att nyttja "Närtrafiken" är 45 kronor enkel resa, att betalas kontant eller med betalkort. Förklaringen till detta är att taxibilarna inte har Östgötatrafikens biljettmaskiner!

Jag föreslår ett tankeexperiment – ponera att en resenär skulle ha mycket udda arbetstider och faktiskt ha möjlighet att åka kollektivt till och från sitt arbete nyttjande Närtrafik till tätort för att sedan ta ordinarie trafik till arbetet (en möjlighet som finns med dagens trafik och alltså upphör den 20 juni). För den resenären skulle detta innebära en månatlig kostnad på 2 805 kr, vilket innebär en nätt liten kostnadsökning på 179 procent.

Detta kommer såklart att innebära att mycket få människor kommer använda sig av tjänsten Närtrafik. Och då läggs den ned. Och det var kanske det Östgötatrafiken ville?

Nä bättre kan vi! Vi bjuder gärna in Region Östergötland till en konstruktiv dialog.

Pia Tingvall

ordförande för Hela Sverige ska leva Östergötland

Läs mer om