Bästa Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland!
Du har utmanat Östergötlands invånare på vem som blir årets flitigaste reservatbesökare.
Det tycker vi är utmärkt. Drygt 300 naturreservat runt om i Östergötland är en fantastisk naturskatt, som bör visas upp och brukas genom en varsam naturturism och friluftsliv. Gör vi det rätt kan vi tillgängliggöra värdefull natur för många fler, samtidigt som vi stärker bygdens lokala ekonomi och bidrar till nya jobb inom besöksnäringen. Får duktiga entreprenörer långsiktigt schyssta villkor kan de till och med bli starka turismmagneter, som sätter vår natur på den internationella kartan. Den resan har företaget Wild Sweden i Bergslagen gjort och premierades i höstas med Stora Turismpriset.
I år erbjuder Östergötlands länsstyrelse i samverkan med länets kommuner över 300 naturguidningar. Även det gillar vi skarpt, samtidigt som vi tycker att ett bra koncept kan bli ännu vassare om vi vågar skruva på ett antal detaljer. Vid sidan av dagsutflykter i egen bil, skulle vi vilja se ett tydligt budskap om att få fler att stanna längre och upptäcka mer. Då behövs information om var man kan bo, äta, hyra en cykel eller boka en guidad upplevelse. Gärna i kombination med tips om gårdsbutiken, som säljer traktens ekologiska grönsaker och naturbeteskött. Då bygger vi broar mellan en växande storstadsbefolkning och landsbygdens gröna ekonomi. Vi skulle också gärna se att merparten av de skattepengar som används för att erbjuda gratis eller billiga naturguidningar, riktas till de grupper som saknar eller har en tunn egen plånbok. Vi tänker på skolelever, nya svenskar och äldre som inte kommer ut så ofta i vår fantastiska natur.
Görs det på ett smart sätt kan det bli grunden för framtidens professionella guider i Östergötlands natur. Vi vet att den goda ambitionen åtminstone tidigare har funnits hos länsstyrelsen, men resultatet av tio års arbete är magert, för att inte påstå kontraproduktivt. Så behöver det inte vara om vi tar ett genomtänkt helhetsgrepp och tydliggör vilken roll som företag, ideella föreningar, myndigheter och kommuner ska spela. Utifrån ett arbete runt Kosterhavets nationalpark presenterade Ekoturismföreningen tillsammans med andra aktörer nyligen ett förslag på en modell för samverkan mellan offentligt finansierad naturvård och bygdens besöksnäring. Vi har till och med påstått att det kan skapas tusen nya arbetstillfällen i och kring svenska nationalparker, naturum och reservat.
Vi hoppas du vill veta mer om detta. Därför vill vi träffa dig, för att berätta mer om hur naturskydd och nya jobb kan utvecklas i och runt skyddad natur i Östergötland.
Håkan Strotz
ägare och grundare av Urnatur
Per Jiborn
generalsekreterare i Svenska Ekoturismföreningen