Ny skatt hotar byggandet

Förslagen om höjd skatt för fastighetsbolag hotar såväl bostadsbyggandet som tillväxten och den finansiella stabiliteten, skriver Rikard Norman, Fastighetsägarna.

Bostadsbrist. En redan besvärlig situation riskerar att bli ännu värre, menar skribenten.

Bostadsbrist. En redan besvärlig situation riskerar att bli ännu värre, menar skribenten.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2017-05-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bostadsbyggandet når nya rekordnivåer. Men med den statliga paketeringsutredningens förslag om kraftigt höjd skatt på fastighetsbolag kan situationen snart se helt annorlunda ut. Om regeringen går vidare med förslagen hotas såväl bostadsbyggandet som tillväxten och den finansiella stabiliteten.

Den statliga paketeringsutredningen har på regeringens uppdrag kartlagt hur mycket skatt fastighetsbranschen betalar och om paketering av fastigheter i bolag används för skatteplanering. Utredningen har även haft i uppdrag att föreslå nya skatteregler för fastighetsbranschen.

Utredningens egen skattekartläggning visar tydligt att fastighetsbranschen inte är skattemässigt gynnad jämfört med andra branscher när de särskilda skatterna för fastighetsbranschen, stämpelskatt och fastighetsskatt, läggs samman med den bolagsskatt som betalas av fastighetsbolag. Det är bra att detta klargörs eftersom det funnits en missuppfattning om att fastighetsbolag betalar för lite i skatt jämfört med andra företag.

Men trots att utredningen kommer fram till att fastighetsbolag inte är skattemässigt gynnade föreslår den långtgående skattehöjningar som enligt utredningens egen konsekvensanalys kommer leda till att fastighetsbranschen blir överbeskattad.

Parallellt med att utredningen lägger fram sina förslag arbetar regeringen med implementeringen av ett EU-direktiv som innebär en kraftigt minskad rätt till ränteavdrag i bolagssektorn. En regelförändring som kommer att få effekter för alla kapitalintensiva branscher men särskilt för fastighetsbranschen. Konsekvensen av utredningens förslag om det genomförs, i kombination med dessa andra skatteskärpningar som är på gång, skulle leda till en kraftig överbeskattning av fastighetsbranschen jämfört med andra branscher.

Detta kommer naturligtvis få konsekvenser. Kostnaderna för bostadsbyggandet kommer att öka med upp till 10 procent. Det leder till minskat bostadsbyggande och att det som byggs kommer bli dyrare att hyra och dyrare att köpa. Om fastighetspaketering enligt dagens regler inte längre blir möjlig kommer det bli olönsamt att genomföra omstruktureringar och många gånger ointressant att göra nyinvesteringar i syfte att avyttra fastigheter. Det spär på den redan kraftiga bostadsbristen.

Allt som påverkar fastighetsföretagens långsiktiga verksamhet och lönsamhet påverkar också den finansiella stabiliteten i samhället. Ökade kostnader för fastighetsföretagen, också om de är skatter, i kombination med att bankernas kapitaltäckningskrav ökar på grund av Basel-reglerna riskerar att leda till kreditförluster och en minskning av marknadsvärdet på fastigheter. Eftersom fastigheter utgör en väsentlig del av panterna i banksystemet kan en kraftig minskning av marknadsvärdena för fastigheter hota stabiliteten i det finansiella systemet. På sikt riskerar regeringen att skapa en egen hemmagjord fastighetskris om den går vidare med förslagen.

Rikard Norman

ansvarig näringspolitik

Fastighetsägarna Linköping

Läs mer om