Det har gått ett drygt år sedan nya EU-regler för hantering av livsmedel trädde i kraft. Alla verksamheter som hanterar mat omfattas av lagen, däribland förskolor. Kommuners tolkningar av lagen varierar kraftigt: Förskolor i olika kommuner får olika och oklara besked om vad som gäller, och en del tvingas till uppsägningar och i värsta fall nedläggning.
Oroliga förskolor runt om i landet hör av sig till våra rådgivare i Arbetsgivarföreningen KFO. Bland våra 2 500 medlemmar kommer cirka 1 400 från förskole- och skolsektorn, ett av KFO:s största avtalsområden som sysselsätter 11 500 arbetstagare.
Självklart ska ingen som hanterar mat sprida smittor på grund av bristande hygien eller kunskap. Men det finns stora skillnader mellan ett litet föräldrakooperativ och en multinationell livsmedelsindustri.
Det tar lagen hänsyn till enligt Livsmedelsverket, som har det överordnade ansvaret. Livsmedelslagstiftningen är inte detaljreglerad just för att den ska kunna täcka alla former av livsmedelsföretag.
Kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder inspekterar, godkänner och nyregistrerar flertalet mindre livsmedelsföretag. Och det är just kommunernas tolkningsutrymme som är problemet för förskolorna.
Vitt skilda tolkningar förekommer, erfar vi genom våra medlemmar. Två likvärdiga förskolor kan i den ena kommunen få godkänt och i den andra åläggas att utföra dyrbara ombyggnationer. Några kommuner ger så oklara besked så att förskolorna inte vet vad som gäller.
Bland KFO:s medlemmar finns många föräldra- och personalkooperativ som drivs med stort engagemang men med små resurser. En del kommuners mer hårdföra tolkning av livsmedelslagen blir avgörande för verksamhetens existens.
Förskolor med eget kök har förelagts att göra omfattande ombyggnationer: Det måste finnas separata ingångar till de lokaliteter som hanterar livsmedel, enskilda toaletter till kökspersonalen. Kan man inte bygga om så är det slut med den egna matlagningen och alla de pedagogiska, näringsmässiga och ekonomiska fördelar det för med sig.
Förskolan ser inget annat råd än att säga upp kökspersonal och se till att beställa färdiglagad mat, catering, som värms till slutkonsumenterna - barnen. Att beställa färdiga måltider fungerar för de förskolor som råkar befinna sig i eller omkring större städer, men långt ifrån för alla förskolor.
Givetvis måste det finnas andra möjliga tillvägagångssätt än ombyggnad för att lagens regler ska kunna uppfyllas, till exempel genom ändrade rutiner för mottagning och hantering av olika råvaruleveranser, kompetensutveckling med mera.
Vi vill se en mångfald av förskolor, och förutsättningar som underlättar för dem som vill driva förskolor i egen regi.
Arne Mårtensson, vd
Sonja Lagergren,
avtalsansvarig