Correns artikelserie om Ostlänken har varit instruktiv genom att belysa frågan ur flera synvinklar. Utan att det formuleras i klartext, illustreras själva grundproblemet mycket väl: givet att järnvägsinvesteringar (liksom väginvesteringar) skall finansieras över statsbudgeten, hur skall prio- riteringen av alla angelägna järnvägsprojekt i riket bestämmas?
Funnes ingen formaliserad, allmänt accepterad kalkylmodell för ange- lägenhetsbedömningen, skulle det politiska köpslåendet helt ta över i besluts- processen. Den "bypolitiska" dragkampen skulle starkt försvåra arbetet i riskdagen, och lobbyverksamheten skulle gå till mycket större överdrift än vad exemplet Ostlänken illustrerar.
Den verksamheten är förvisso ingen "gratis lunch" från nationell synpunkt. För att undvika värre excesser, men givetvis först och främst för att de pengar som skattebetalarna tillhandahåller för att förbättra transportinfrastrukturen skall ge största möjliga nytta, anbefaller den nationella transportpolitiken att Cost-Benefit analyser - samhällsekonomiska kalkyler - skall utgöra beslutsunderlag för investeringsprojekt i de nationella väg- och järnvägsnäten.
Det år 1988 inrättade Banverket har ansvaret för att i enlighet med en väl utvecklad kalkylmodell göra samhällsekonomiska kalkyler för alla beaktansvärda järnvägsprojekt.
Det kan nämnas att år- tiondena före Banverkets inrättande, då järnvägs- investeringar måste finansieras av SJ:s biljettin- täkter, låg nyinvesteringsnivån nära noll. Efter 1988, då skattefinansiering infördes har investeringsnivån varit nästan i nivå med väginvesteringarna - trots att järnvägsresandet bara är en sjättedel av bilresandet (resor över 10 mil).
Den befintliga kalkylmodellen kan förbättras och framför allt presentationsmässigt utvecklas, men vad finns det för alternativ till att basera investeringsbesluten på genomarbetade, samhällsekonomiska kalkyler?
Det skulle vara intressant om de tunga, lokala beslutsfattare - inte minst statens främste representant i länet - som i debatten uttalat sig nedsättande om att grunda beslut om stora nationella infrastrukturinvesteringar på ett enhetligt kalkylunderlag - för ett ögonblick skulle kunna anta ett nationellt perspektiv och tänka till: hur tycker ni att prioriteringen mellan alla intressanta järnvägsprojekt i riket borde gå till?
JAN OWEN JANSSON