Är kommunerna rädda att visa upp sin kvalité för medborgarna? Det måste vi fråga oss efter den granskning som Svenskt Näringsliv låtit göra när det gäller hur kommunerna på sina hemsidor redovisar kvalitén i skola, hemtjänst och äldreboende. Dessa tjänster är finansierade av kommunerna.
Det övergripande resultatet är nedslående. Hela 57 procent av landets kommuner uppnår bara mellan noll och tre poäng, av maximala 21 poäng. 71 kommuner får ingen poäng alls. Ingen kvalitetsinformation ges över huvud taget på hemsidan om skolan, hemtjänsten eller äldreboenden i dessa kommuner.
Östergötland klarar sig dessutom sämre. Genomsnittspoängen för en kommun i riket är 3,27 men bara 1,6 för en kommun i Östergötland.
Sett till enskilda kommuner ligger Linköping och Åtvidaberg i topp i länet om än med relativt blygsamma fyra poäng. Varken Mjölby, Motala eller Boxholm har lyckats få en enda poäng.
Undersökningen har gått till så att alla Sveriges 290 kommuners hemsidor har granskats för att ta reda på om valmöjlighet framhålls, om kundenkäter och andra kvalitetsredovisningar publiceras och om dessa hittas enkelt samt om det finns jämförelser mellan olika utförare. Vi har satt poäng på varje kommun. Sju var inom skola, hemtjänst och äldreboende. Samtliga kommuners poäng och ranking publicerades i går i en rapport från Svenskt Näringsliv.
Särskilt nedslående är obenägenheten att redovisa resultaten för respektive utförare inom kommunen. 65 procent av kommunerna i landet redovisar inte någon jämförande sammanställning eller publicering av de enskilda skolornas kvalitet. Inom äldreboende och hemtjänst är det ännu sämre.
Till bilden hör att det framför allt på skolans område finns många kommuner där resultaten avseende kundundersökningar och andra kvalitetsredovisningar presenteras på hemsidan men endast för kommunen samlat, och inte för respektive utförare. Eftersom materialet byggs upp genom insamling från de olika utförarna borde det normalt inte vara några svårigheter att även redovisa det på utförarnivå.
Alla kommuner har dessutom - för samtliga grundskolor i kommunen - tillgång till exempelvis respektive skolas genomsnittliga betygsresultat i årskurs nio, och detta resultat i relation till det betygsresultat de "borde ha" till följd av elevernas sociala och etniska bakgrund.
Att informationen bör ske just på hemsidan är viktigt eftersom det är den enda kanal många medborgare har för information från kommuner och den växer i betydelse.
Öppna kvalitetsredovisningar är viktigt av flera skäl.
º Medborgarna ska kunna göra informerade val. Det är svårt att som enskild medborgare ta reda på kvalitén inte minst i skolan.
º Konsekvenserna av dålig kvalité kan bli stora inom dessa områden. En dålig skolutbildning kan leda till att yrkesmålet inte nås och till arbetslöshet.
º Medborgarna har finansierat tjänsterna. De har ett berättigat intresse av att veta hur väl pengarna används. Dessutom äger medborgarna de kommunalt drivna verksamheterna.
º Öppna kvalitetsredovisningar sporrar utförarna till successiva förbättringar.
º Det är de som inte har "kontakter" eller kan ställa krav som drabbas mest av bristande kvalitetsredovisningar.
Kan det vara så illa att många kommuner anser att det är viktigare att skydda enheter än att värna medborgarnas möjligheter att få tillgång till skola, hemtjänst och äldreboende av bra kvalitet?
Anders Morin, ansvarig Välfärdspolitik
Christer Mård,
regionchef