Öppna staden för studenterna

Vår förhoppning är att bygga samman staden med universitetet på ett tydligare sätt och minska avstånden, skriver Kristina Edlund (S) och Elias Aguirre (S).

Studentliv. Nu kommer studenterna till Linköping. Att hitta boende är dock inte det lättaste.

Studentliv. Nu kommer studenterna till Linköping. Att hitta boende är dock inte det lättaste.

Foto: Åke Karlsson

Debatt2016-08-25 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu börjar de 27 000 studenter som pluggar på universitetet i Linköping en ny termin. De studerar i Sveriges bästa studentstad och vid ett av Sveriges bästa universitet. Samtidigt är den styrande koalitionen i Linköping, S, MP och L, fast besluten om att utveckla Linköping till en ännu bättre studentstad. Ett exempel på det är Kårhuset Kollektivet där kommunen gått in med extra pengarna för att säkerställa en bra studentlokal nere i staden. Men framförallt behöver vi åtgärda den brist på studentbostäder som finns i Linköping, för att ännu fler ska kunna bosätta sig i Linköping.

Bostadsbristen i Linköping har under många år varit ett problem och eftersatt byggande har lämnat en efterfrågan som är betydligt större än utbudet. Vår ambition är tydlig och genom att bygga 1000 nya bostäder per år och 1000 nya studentbostäder fram till 2020 börjar vi bygga bort bostadsbristen. Därför är det glädjande att se hur det byggs i Linköping på ett sätt som inte gjorts sedan miljonprogrammet byggdes. Idag i Linköping byggs det både studentbostäder och mindre lägenheter. Dels förtätas områden med studentbostäder i Ryd och Irrblosset i Valla, och dels byggs det en helt ny stadsdel, Vallastaden, med drygt 180 studentbostäder. Totalt innebär detta 450 nya studentbostäder i Linköping fram till 2017. Samtidigt som ytterligare studentbostäder planeras på campus Valla.

Vallastaden kommer bli ett lyft för hela staden. Med Vallastadens placering mellan universitetet och Linköpings stad blir det ett särskilt lyft för Linköpings universitet. Mer bostäder kommer finnas nära universitetet och det blir mer liv och rörelse i anslutning till campus. Vår förhoppning är att bygga samman staden med universitetet på ett tydligare sätt och minska avstånden. Vi kommer även starta arbetet med att bygga samman Ryd med campus och ta bort den barriär som Vallarondellen innebär mellan staden och universitetet. Vi vill se en stad där universitetet är tydligt integrerat och där universitetet märks i det dagliga livet.

För Linköping som stad betyder universitetet mycket. Inte bara genom de tusentals studenterna som väljer att starta sina vuxna liv här utan också för näringslivet. Mjärdevi har vuxit fram med företag ofta kopplade till den forskning som bedrivs på universitetet. Att ha en företagspark som Mjärdevi som innehåller allt från start-ups till världsledande företag betyder mycket. Vi får en arbetsmarknad som lockar studenter att bo kvar efter avslutade studier och får en stad med ett rikt och brett näringsliv.

Linköpings universitet betyder oerhört mycket för Linköping som stad. Det är därför med stor glädje vi nu ser att studenterna börjar komma tillbaka till vår stad.

Kristina Edlund (S)

kommunstyrelsens ordförande Linköping

Elias Aguirre (S)

kommunalråd och ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer om