Orimligt stopp för byggplaner

Linköpings kommun måste hitta ett rimligare förhållningssätt, skriver Sten-Åke Petersson.

Debatt2015-03-24 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Saab får fortfarande stå i skottgluggen för att de överklagar detaljplaner för att slå vakt om sin flygverksamhet. Samtidigt har Saab klargjort att om bara regeringen ser till att utfärda den bullerförordning som funnits i förslag över ett halvår så är frågan avklarad.

Nu har det istället dykt upp en ny planstoppare – förvånande nog är det kommunen själv. Förklaringen finns i kommande järnvägstunnlar. I järnvägsutredningens komplettering med fyra passagealternativ visas en möjlig korridor inom vilken tunnlarna skulle kunna dras. Den korridoren är genom staden 650–1 000 meter bred och täcker in norra Tannefors, halva innerstaden, hela Vasastaden, norra delarna av Gottfridsberg, hela Barhäll med mera.

Inom detta korridorområde har kommunen nu bestämt att inte tillåta att nya planarbeten startas för att förbereda ny bebyggelse. Man får inte ens göra förstudier eller program. Motivet sägs vara att man vill visa staten att man på alla sätt värnar om att tunnelalternativet ska gå att genomföra.

Samtidigt pågår det utbyggnad av mer än 1 000 lägenheter inom korridorområdet. Det har antagits planer för cirka 500 lägenheter till som kommer att startas under närmsta åren. Kommunen själv har i snart ett år ritat i detalj på hur bebyggelsen i Stångebro ska utformas och hur de områden som frigörs med järnvägen i tunnel ska kunna bebyggas.

Kommunen måste hitta ett rimligare förhållningssätt. Inte kan det störa ett tunnelbygge om luckor i bebyggelsen fylls igen som till exempel i kvarteret Palmen, kvarteret Kannan eller vid Kungsbergsskolan. Inte kan det störa tunnelplaneringen om byggherrar tillåts skissa på utvecklingen av Gottfridsberg-Abisko eller fortsättningen av Övre Vasastaden. I de senare fallen kan planeringstiden bli uppåt fem år och då är förhoppningsvis tunnlarnas sträckning klarlagda innan det antas någon detaljplan. Det är också svårt att förstå att kompletteringar inom ett redan bebyggt stadsområde skulle ha någon som helst påverkan på framdragningen av bergtunnlar som ligger 35–40 meter under marknivå.

Läs mer om