Replik till Jessica Holmqvist (V) och Malin Östh (V), 29/5.
För oss i Koalition för Östergötland är tillgången till säkra, trygga och billiga preventivmedel för unga kvinnor oerhört viktigt. Sedan många år har Region Östergötland subventionerat p-piller för unga kvinnor. Subventionen gäller för alla kvinnor bosatta i Östergötland som är högst 25 år det år subventionen utnyttjas och från och med den 1 januari 2012 gäller subventionen endast preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna.
Beslutet grundar sig på en rekommendation från Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation om gemensamma regler för subvention av preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna. Syftet med rekommendationen är bland annat att bidra till en mer jämlik vård i hela landet.
Att följa Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets beslut gällande vilka läkemedel som ingår i förmånen innebär en kvalitetssäkring då det är den myndighet som avgör om ett läkemedel är kostnadseffektivt för samhället att subventionera eller inte. Följsamhet till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets beslut är dessutom ett sätt att stärka de offentliga aktörerna i Sverige gentemot mot läkemedelsföretagen.
Vi skulle gärna se att fler alternativ av p-piller ingår i läkemedelsförmånen och utbudet inom läkemedelsförmånen har ökat. Det är viktigt att unga kvinnor använder ett preventivmedel som fungerar för just dem. Här är det för oss dock viktigt att lyfta att p-piller inte alltid är det bästa alternativet, utan att det därför är viktigt att det finns ett brett urval av flera olika typer av preventivmedel. I dag finns fler typer av preventivmedel än p-piller inom förmånen och vi kan se att exempelvis användandet av implantat (p-stav) ökar bland unga kvinnor. Det är viktigt att alla unga kvinnor får bra information om vilka preventivmedel som finns och hur de fungerar så att de sedan tillsammans med vårdpersonal kan ta beslut om vilket som skulle passa just dem bäst.
Kaisa Karro (S)
regionråd
Margareta Fransson (MP)
regionråd