I boken Vatten till Salu har Fredrik Segerfeldt kartlagt hur det har gått med vattenförsörjningen efter privatisering på olika platser i världen. Resultatet har ofta varit positivt och Segerfeldt argumenterar för att fler utvecklingsländer ska välja samma väg.
Klockan 17:15 i dag, tisdag, kommer Segerfeldt till Linköpings universitet för att berätta om varför privatisering av vattenförsörjning är lösningen på ett av mänsklighetens största problem.
Ungefär 1.1 miljarder människor runt om i världen saknar tillgång till rent vatten. Bristen på vatten är varje år orsak till runt 12 miljoner människors död. I fattiga länder tvingas framför allt kvinnor och barn ägna flera timmar om dagen åt att bära vatten till sitt hem.
Att människor saknar tillgång till rent vatten är ett enormt problem. Bakom problemet står ofta en offentlig sektor som är korrupt och ineffektiv. Privata, multinationella företag har kapital och kunskap för att på kort tid förbättra situationen.
Men tyvärr är privatiseringsdebatten så infekterad att privata aktörer sällan får chansen.
Detta är synd. I utvecklingsländer där privata företag tillåtits investera i vatten och renhållning har 80 procent av befolkningen tillgång till rent vatten, jämfört med 73 procent i utvecklingsländer utan privata investeringar (World Development Indicators online).
I Sverige har organisationer på vänsterkanten drivit en hatkampanj mot privatisering av vattenförsörjningen i utvecklingsländerna. Och ja, det finns teoretiska skäl till att privatisering är en dålig idé.
Men verkligheten visar på en annan bild. Om du inte håller med - eller helt enkelt vill veta mer - har du chansen att lyssna på Fredrik Segerfeldt i eftermiddag!
JONAS HENRICSSON