Lennart Berggren argumenterar om rättvis handel med felaktiga fakta (Corren 23/1).
Rättvisemärkt utestänger inga producenter som kan leva upp till kriterierna. Ju fler som köper Rättvisemärkt, både privata och offentliga aktörer, desto bättre framtid kommer odlare i utvecklingsländerna att få uppleva.
Rättvisemärkt förespråkar fri organisationsrätt, vilket innebär att männi-skor ska ha möjlighet att organisera sig samtidigt som man respekterar de som inte vill vara med i någon fackförening.
Kooperativ är en mycket vanlig organisationsform bland odlare världen över. Det lämpar sig ofta för små egenföretagande odlare att slå sig samman för att producera effektivare. Rättvisemärkt har kriterier som minimerar och kontrollerar risken för korruption.
Själva märkningen, som sköts av Rättvisemärkt i Sverige AB, är självfinansierad genom licensavgifter på cirka 2 procent av omsättningen i handeln. Föreningen för Rättvisemärkt får ett statligt stöd för att informera om märkningen och etiska aspekter av konsumtion, samt projektmedel från Sida.
Rättvisemärkt ser gärna en fri handel och låga priser för konsumenterna, men inte lägre än att det går att producera under schyssta förhållanden, med trygga villkor, utan barnarbete och med skäligt betalt för arbetsinsatsen. Huruvida Linköping ska bli en Fairtrade city är upp till Linköpingsborna att besluta, men det bör grundas på korrekt information om Rättvisemärkt.
Emma Enebog