Enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport är efterfrågan på arbetskraft nu på samma nivå som i slutet av 1990-talet.
Även i Östergötland pekar konjunkturen uppåt - om än inte lika starkt som i övriga landet. 43 procent säger sig planera en ökad produktion under det närmaste halvåret, en ökning jämfört med de senaste sex månaderna.
Men trots att många företag söker arbetskraft visar det sig att många arbetslösa inte tar de jobb de erbjuds. En företagare har till Svenskt Näringslivs kris- och framtidskommission berättat att hon ville anställa till en lön enligt kollektivavtal på 17 000 kronor. Via arbetsförmedlingen bokas tre arbetslösa till anställningsintervju. En efter en förklarar de att de inte är intresserade av jobbet.
Svenskt Näringsliv frågade 1 904 företagare om deras erfarenheter av att rekrytera. En fråga som ställdes var "Har det hänt att personer sökt jobb i ditt företag utan att egentligen vilja ha jobbet - på grund av att de måste uppfylla arbetsförmedlingens krav?" En majoritet av företagarna svarar ja på denna fråga.
Enligt en kartläggning från Konjunkturinstitutet hade mer än hälften av alla arbetslösa en inkomst som låg över 90 procent av tidigare lön. Utöver a-kassa får de flesta ett tillskott från avtalsförsäkringen. För dessa lönar det sig knappt att börja arbeta igen till samma lön när väl kostnader för resan till arbetet, lunch och arbetskläder är inräknade.
A-kassan betraktas ofta som en inkomstförsäkring: Den som en gång tjänat 22 000 skall till varje pris skyddas från att halka ner till den lön på 17 000 som någon annan har hela livet.
Ska vi fortsätta utveckla Sverige så krävs det att vi reformerar de allmänna försäkringssystemen så att de uppmuntrar till arbete, och att lönebildningen fungerar så att trösklarna till arbetsmarknaden sänks för dem som står utanför.
Christer Mård, regionchef
Stefan Fölster, chefekonom