Regeringens klimatpolitik är munväder

Foto:

debatt2006-11-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har visat på en väldig handlingskraft när det gäller att slå mot arbetslösa och sänka skatten för de rika.

Däremot står den handfallen när det gäller miljön, och särskilt när det gäller den viktigaste miljöfrågan, klimatet.

I de borgerligas valmanifest före valet fanns ett enda klimatpolitiskt löfte: ett bidrag till dem som köper en miljöbil. Men inte ens detta har de föreslagit i sin budget.

Det visar sig nu att regeringen inte har någon klimatpolitik. Kanske hoppas man att problemet ska försvinna om man blundar.

Regeringen har inte tagit ett enda initiativ för att minska klimatutsläppen. Tvärtom har den fattat en rad beslut som kommer att öka utsläppen.

º Flyget betalar i dag ingenting för sin klimatpåverkan. Därför beslutade den tidigare riksdagen om en flygskatt för inrikes flyg från 2007. Men regeringen, som tydligen tycker att folk flyger för lite, tog snabbt och handlingskraftigt bort skatten.

º Regeringen ska bygga mer väg och mindre järnväg. Vi måste utöka kapaciteten i järnvägssystemet, men detta stoppar regeringen genom att inte bygga Citybanan i Stockholm. Det blir då mindre kapacitet för tåg söderifrån, något som riskerar att stoppa bland annat Ostlänken.

º Banverket tvingas spara en miljard på underhållet till 55 banor, däribland Linköping-Västervik.

För att få ner utsläppen krävs att vi vänder på politiken. De val som är bra för klimatet ska vara billigare än de som förvärrar klimatkaoset. En ganska enkel regel som inte regeringen verkar ha tagit till sig - den gör det motsatta.

Ett bra exempel på detta är försäljningsboomen för miljöbilar. Regeringen skulle kunna sänka momsen på etanol för att göra det billigare att vara miljövän. I stället avbryter man den gröna skatteväxlingen och behåller den höga momsen. Maud Olofssons prat i valrörelsen om miljöbränslen var alltså bara munväder.

Men klimatförändringarna är inte bara ett problem, det är också en otrolig möjlighet.

Rätt genomfört kan det skapa 185 000 nya jobb. Om man handlar fort är det inte säkert att det behövs några uppoffringar alls.

För att lägga om kursen krävs inget våld, eller ens särskilt mycket muskler. Det som behövs är kreativ politik. Här är några exempel.

º Inrätta ett nationellt biogasprogram som innebär att vi kan storsatsa på biogas.

º Sänk momsen på etanol och andra miljöbränslen.

º Gör en storsatsning på järnväg så att det blir bättre och billigare att resa miljövänligt.

º Fortsätt den gröna skatteväxlingen som gör det möjligt att exempelvis byta till bergvärme i huset.

º Stoppa planerna på en fossilgasledning genom Östergötland.

Detta är bara några förslag, det finns många fler som vi nu lägger till riksdagen. Frågan är bara om regeringen vågar fatta besluten.

Oddsen ser inte så bra ut med en statsminister som inte tycker att miljön är en prioriterad fråga. Eller med en miljöminister som inte förmår lägga fram ett enda förslag för hur vi ska komma tillrätta med problemet.

Det blir mer och mer tydligt att vi får vänta oss fyra förlorade år för klimatpolitiken. Det har varken vi eller framtiden råd med.

Peter Eriksson

Arkivbild: Pressens Bild

Läs mer om