Regionens vapeninvesteringar Àr inte etiska

Hur man kan förena investeringar i vapenindustrin med mÄlen med hÀlso- och sjukvÄrd Àr för mig obegripligt, skriver Ibtisam Yusuf (V), ledamot i regionfullmÀktige.

Kan de styrande garantera att vÄra investeringar inte gÄr till vapen som anvÀnds i konflikter dÀr det begÄs brott mot mÀnskligheten, skriver debattören.

Kan de styrande garantera att vÄra investeringar inte gÄr till vapen som anvÀnds i konflikter dÀr det begÄs brott mot mÀnskligheten, skriver debattören.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Debatt2024-01-13 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hur skulle du kÀnna om du varje dag jobbade med att vÄrda patienter, med att lindra nÄgons smÀrta eller behandla nÄgons cancersjukdom och sedan fick veta att för varje arbetad timme sÄ gick en viss del av dina intjÀnade pengar till att finansiera vapenindustrin? Vapen uppenbart avsedda för att Äsamka skada och döda mÀnniskor. Hur skulle du kÀnna som medborgare om du fick veta att dina skattepengar avsedda för vÄrd anvÀndes till vapen och krigsföring? Det Àr just detta som snart kommer upp i till beslut regionfullmÀktige nÀr det Moderatledda-styret nu avser att börja investera regionanstÀlldas pensionspengar i vapenindustrin.

Denna förĂ€ndring kommer under en tid dĂ€r vi Ă„terkommande ser hur sjukhus bombas. DĂ€r vi ser sjukvĂ„rdspersonal i konfliktzoner jobba outtröttliga utan resurser. DĂ€r vi ser dem vĂ„rda och rĂ€dda livet pĂ„ krigsdrabbade civila varav en stor del Ă€r barn. MĂ€nniskor som fallit offer för högteknologiska vapen med oerhörd skadeverkan. Vapen som framöver kan vara finansierade av de som jobbar inom sjukvĂ„rden hĂ€r i Östergötland.

Hur man kan förena investeringar i vapenindustrin med mÄlen med hÀlso- och sjukvÄrd Àr för mig obegripligt. Det gör att jag börjar undra om förstÄelsen för vilken typ av verksamhet som man styr över och vilken etisk grund den vilar pÄ brister.

TvÄ av de primÀra etiska principerna inom sjukvÄrd Àr, icke-skadande och göra gott. Vilket innebÀr att sjukvÄrd och sjukvÄrdspersonal har en skyldighet att undvika skada eller att minimera risken för skada. Detta innebÀr att vi fÄr en tydlig etisk konflikt, nÀr nu sjukvÄrden ska in och tjÀna pengar pÄ att i förlÀngningen Äsamka skada och död nÄgonstans.

Att vapenindustrin dessutom Àr notoriskt korruptionsomgÀrdad Àr ett faktum. Kan de styrande garantera att vÄra investeringar inte gÄr till vapen som anvÀnds i konflikter dÀr det begÄs brott mot mÀnskligheten? Kan de garantera att det endast kommer gÄ till vapen som ska anvÀndas i försvarssyfte?

Det kan de omöjligt göra. Historien har visat att det inte finns nÄgon sÀker kontroll pÄ vart alla dessa vapen hamnar till slut. Vi ser ocksÄ i vÄr omvÀrld att vapen i sÄlda till demokratier inte nödvÀndigtvis innebÀr att det endast anvÀnds i försvarssyfte.

NĂ€r de ledande politikerna hĂ€nvisar till ett behov av en stark svensk vapenindustri sĂ„ mĂ„ste man ocksĂ„ ha i Ă„tanke att förslaget inte specifikt tar upp investeringar i svensk vapenindustri. Det hĂ€r handlar inte om att stödja svenskt försvar eller att stötta upp en bransch som saknar investeringskapital, för det saknas verkligen inte pengar i vapenindustrin. Det handlar om att man utan vidare granskning öppnar upp för osĂ€kra, oetiska och potentiellt korrupta investeringar. 

DÀrför bör det hÀr beslutet, som Àr en skymf mot vÄrdens etik, inte tas. Vi kan och vi mÄste avstÄ frÄn att investera i en industri dÀr korruptionen frodas. DÀr ÀndamÄlet Àr att skada och förgöra. VÄrdens etiska principer mÄste respekteras Àven nÀr det kommer till investeringar av sjukvÄrdens pengar.