Corren har "avslöjat" ett avtal mellan Linköpings kommun och Tekniska verkens vd Stig Holm. Överenskommelsen har - trots avrådan från kommunjuristen - undertecknats av Lena Burlin (s), avgående styrelseordförande för Tekniska verken. Enligt juristen är avtalet inget brott mot gällande lag men kan likväl på andra grunder ifrågasättas.
Själva konstruktionen: En vd i ett strategiskt viktigt kommunalt bolag som - med politikernas godkännande - blandar ihop kommunens intressen med sina privata affärsintressen.
Detta kan, enligt min uppfattning, leda till mer eller mindre välgrundade misstankar att våra politiker har dolda sidointressen som inte tål dagsljus.
Riksdagen har en ordning där ledmöterna uppmanas att offentligt redovisa sina uppdrag och innehav av aktier. Allt i syfte att väljarna ska känna till vilka kopplingar och engagemang som ledamöterna kan påverkas av. Från regeringsbildaren är det ett absolut krav att statsråden lägger alla sina "intressen" på bordet. Dessa regelverk för riksdag och regering är nu allmänt accepterade och kan inte undvaras i en fungerande demokrati.
Borde inte motsvarande skyldigheter gälla för ledande kommunpolitiker?
Jag anser att det finns anledning att vi i Linköping utvecklar en ordning där ledande politiker (kommunalråd, kommunstyrelsens ledamöter, med flera) redovisar alla sina sidouppdrag, ekonomiska ersättningar och ägande i aktier eller optioner i ett offentligt register.
Ett införande av en sådan ordning borde inte minst ligga i våra styrandes intresse då man slipper få onödiga misstankar riktade mot sig.
Klas Thorberg