Svar på nyhetsartikeln "81 får dödades av varg förra året – länet hårdast drabbat" (6/5):
Förra året var Östergötland utsatt för flera vargangrepp på får än tidigare, flest i landet enligt statistik från Sveriges Lantbruksuniversitet, vilket uppmärksammats av Corren på nyhetsplats. Angreppen medför stort lidande för de fårägare som finner sina djur döda eller skadade efter ett angrepp. Går det att förhindra och hitta en väg till samexistens mellan mänsklig aktivitet och rovdjur?
Först bör ändå påpekas att antalet angrepp går upp och ner slumpmässigt mellan åren. Som exempel kan nämnas att Örebro län med flera vargrevir endast hade ett angrepp förra året.
Den nu rådande åsikten tycks vara att bästa sättet att minska antalet angrepp är att minska antalet vargar. Det är inte givet att det är den bästa lösningen.
Om vargen tillåts, som i Italien med 3 500 vargar, bli ett naturligt inslag i omgivningen skulle acceptansen hos allmänheten öka än mer. Redan i dag är nära 70 procent positiva till att vi ska ha varg i vår natur. Genom bred och saklig information kan man bemöta de otaliga myter som florerar om vargen. Lyft också fram dess betydelse som topprovdjur i det ekologiska systemet och den nytta som vargen gör genom att begränsa stammarna av skadegörande klövdjur.
Det bästa sättet att skydda får mot angrepp från varg är rovdjursavvisande stängsel (RAS). Alltför få gårdar har byggt sådana. Kanske kan de bli flera, då Länsstyrelsen här i Östergötland har gått i bräschen och blivit först i landet med att höja det ekonomiska bidraget för att bygga RAS med 20 procent. Detta är ändå inte full kostnadstäckning, vilket vore önskvärt och endast kan nås om regeringen tillskjuter medel till detta.
Ett problem med vargförvaltningen har länge varit illegal jakt. Det är glädjande att detta nu uppmärksammats av polis och att även Svenska Jägareförbundet uttalar att detta är ett problem. Återstår då att se vad som kan göras för att stävja detta beteende, då det på grund av den tystnadskultur som finns i dessa frågor är svårt att upptäcka och lagföra brott.
Det är också ett problem att vissa grupper som säger sig värna rovdjuren ägnar sig åt illegal verksamhet, som skadegörelse eller hot mot jägare eller politiker. Sådant beteende blir bara kontraproduktivt i debatten.
Vi fördömer med kraft all illegal aktivitet, från vilken sida den än uppträder. Oavsett åsikter är det genom en debatt, som bygger på saklig argumentation och vetenskapliga fakta, som meningsskiljaktigheter bäst kan lösas.