Skanskas senaste bostadsrapport visar tydligt att hållbarhet är viktigt. När vi frågar hur människor vill bo år 2035 svarar sex av tio i Östergötlands län att det är viktigt att bo i en miljöcertifierad bostad byggd med lägre klimatpåverkan. Att bygga bostäder med lägre klimatpåverkan ligger också i topp, när landets politiker i de tjugo största kommunerna får ranka vad som är viktigast när de planerar nya bostadsområden.
Behovet av nya bostäder är stort. Trots att prognosen reviderats ned, så uppskattar Boverket att det behövs 52 300 bostäder per år fram till år 2033. Hur de byggs spelar roll. För att lyckas med våra mål och ambitioner inom klimat behöver de byggas på ett sätt som minskar klimatavtrycket.
Människor vill att bostaden ska vara byggd på ett sätt som tar hänsyn till klimatet, samtidigt som den ska uppmuntra en hållbar livsstil. Men idag är det för få som aktivt väljer en bostad med lägre klimatpåverkan. Många kan tänka sig att köpa en miljöcertifierad bostad, men tvekar av ekonomiska skäl.
Vi ser positivt på förslagen om höjt bolånetak, som i praktiken innebär en lägre kontantinsats, och att slopa det skärpta amorteringskravet, som regeringen nyligen presenterade. Det skulle underlätta och sänka trösklarna in på bostadsmarknaden för unga, förstagångsköpare och ensamstående föräldrar. Men det behövs ytterligare politiska incitament för att underlätta för fler.
Därför presenterar vi nu tre förslag:
1. Inför startlån. Vi behöver fler lättnader i form av ett startlån för de grupper som idag ofta stängs ute från bostadsmarknaden. Ett startlån skulle innebära ett mer fördelaktigt lån för dem som inte har möjlighet att betala en kontantinsats.
2. Inför en flyttbonus. En flyttbonus skulle innebära en skattelättnad eller ett bidrag till den som flyttar till en bostad byggd med lägre klimatpåverkan.
3. Möjliggör flexiblare detaljplaner. För att minska branschens klimatavtryck krävs också flexiblare och mer tillåtande detaljplaner, som möjliggör större frihet i materialval och färgnyanser för att främja återbruk. Genom att lägga mer fokus på klimatavtryck i markanvisningar och upphandlingar kan utvecklingen drivas på ytterligare.
Politiken har verktygen för att skapa en bättre bostadsmarknad – nu behövs modet och viljan att använda dessa fullt ut. Tillsammans med politiken behöver vi hitta incitament och lösningar som minskar klimatavtrycket och samtidigt underlättar både för bostadsköparna och för oss som bygger. Så når vi våra ambitioner och klimatmål, skapar bostäder där människor trivs och en bostadsmarknad där fler får chansen till ett tryggt hem.
Flera kan bo med lägre klimatpåverkan – men incitament krävs
Många kan tänka sig att köpa en miljöcertifierad bostad, men tvekar av ekonomiska skäl, skriver debattören.
Människor vill att bostaden ska vara byggd på ett sätt som tar hänsyn till klimatet, samtidigt som den ska uppmuntra en hållbar livsstil, skriver debattören.
Foto: Anette Östlund
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.