Saab svarar pÄ kritiken: "BÄde vilseledande och befÀngt"

Saabs export till Förenade Arabemiraten har utgjorts av exempelvis sjĂ€lvskyddsystem, flygburen övervakning och trĂ€ningssystem. Som framgĂ„r Ă€r ingen av produkterna i sin karaktĂ€r aggressiv och ”dödar barn”, skriver Viktor Wallström, kommunikations- och hĂ„llbarhetschef pĂ„ Saab.

Sverige Àr Saabs största kund och har sÄ varit sedan företaget grundades 1937. Det Àr med stolthet vi arbetar för att Sverige ska kunna utrusta sitt försvar med bÀsta möjliga försvarsmateriel, skriver Viktor Wallström, kommunikations- och hÄllbarhetschef pÄ Saab.

Sverige Àr Saabs största kund och har sÄ varit sedan företaget grundades 1937. Det Àr med stolthet vi arbetar för att Sverige ska kunna utrusta sitt försvar med bÀsta möjliga försvarsmateriel, skriver Viktor Wallström, kommunikations- och hÄllbarhetschef pÄ Saab.

Foto: Fredrik Quist/Dennis Petersson/Corren arkiv

Debatt2024-04-18 19:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ "Saabs vapenaffÀrer Àr ett moraliskt haveri" (18/4):

Eira Hedlund, Fridays For Future (FFF) och Kerstin BergeĂ„, Svenska Freds, Ă€r missnöjda med hur Saab bemöter kritik mot vapenexport till lĂ€nder som exempelvis Förenade Arabemiraten, hur vi kommenterar dödstalen i Jemen och undrar vilka samhĂ€llen vi arbetar för att skydda. 

Alla militĂ€ra konflikter Ă€r fasansfulla, sĂ„ ocksĂ„ den i Jemen. Att direkt knyta det obeskrivliga mĂ€nskliga lidandet och det stora antalet dödsoffer i det kriget till Saabs verksamhet Ă€r bĂ„de vilseledande och befĂ€ngt. Saabs export till Förenade Arabemiraten har utgjorts av exempelvis sjĂ€lvskyddsystem, flygburen övervakning och trĂ€ningssystem. Som framgĂ„r Ă€r ingen av produkterna i sin karaktĂ€r aggressiv och ”dödar barn”. Svensk export av försvarsmateriel Ă€r strikt reglerad och all Saabs export mĂ„ste godkĂ€nnas av den statliga myndigheten ISP.

Vilka samhĂ€llen arbetar vi dĂ„ för att skydda? I grunden anser vi i enlighet med FN-stadgan att alla lĂ€nder har rĂ€tt till sjĂ€lvförsvar i hĂ€ndelse av ett vĂ€pnat angrepp. Saabs produkter Ă€r avsedda för att bidra till att avskrĂ€cka frĂ„n angrepp, och vid behov kunna försvara sig mot en vĂ€pnad attack. Exempel pĂ„ samhĂ€llen som Saab bidrar till att skydda Ă€r förstĂ„s Sverige och Ukraina, men det gĂ€ller sĂ„ klart Ă€ven övriga lĂ€nder som vi exporterar till. 

Sverige Ă€r Saabs största kund och har sĂ„ varit sedan företaget grundades 1937. Det Ă€r med stolthet vi arbetar för att Sverige ska kunna utrusta sitt försvar med bĂ€sta möjliga försvarsmateriel. Det ökar vĂ„rt lands möjlighet att skydda befolkningen och samhĂ€llet. Vi Ă€r dessutom daglig arbetsplats för fler Ă€n 17 000 medarbetare i det hĂ€r landet, som tillverkar allt frĂ„n ubĂ„tar, mjukvara, kamouflagenĂ€t till stridsflyg. 

Vi ser ocksÄ klimathotet som oroar oss och som vi tar pÄ allra största allvar. Vi jobbar hÄrt med hÄllbarhet och har tydliga mÄl pÄ alla hÄllbarhetsomrÄden.

Vi tror pĂ„ och verkar för alla mĂ€nniskors lika vĂ€rde. TyvĂ€rr ser inte alla vĂ„ra kunder pĂ„ vĂ€rlden pĂ„ samma sĂ€tt som vi. Vi inser att sociala och kulturella vĂ€rderingar Ă€r vĂ€ldigt olika runtom i vĂ€rlden, men vi tror att möjligheten att bidra till ökad tolerans Ă€r större med kontakt och interaktion Ă€n med distansering och isolering. 

Hur skulle Ukraina, som just nu varje dag kĂ€mpar för sin och Europas frihet och demokrati, göra det utan försvarsmateriel? Den frĂ„gan kommer nog inte Svenska Freds eller Fridays for Future försöka svara pĂ„, för dĂ„ faller genast den enkelhet som mycket av deras resonemang bygger pĂ„. 

Jag Àr tacksam att fÄ leva i ett samhÀlle dÀr vi kan föra en öppen diskussion i viktiga och allvarliga frÄgor som den hÀr. Ett sÄdant samhÀlle Àr det vÀrt att stÄ upp för och försvara. Det Àr ytterst dÀrför ett företag som Saab finns till.