Det skriver riksdagsledamoten ANDREAS NORLÉN (m), Motala.
Strax före jul antog riks- dagen regeringens förslag till ny bostadspolitik.
Tonläget i debatten sedan förslaget blev känt har varit högt.
Nedtrappningen av räntebidraget och bort- tagandet av subventionerna för nyproduktion av hyreshus är de mest diskuterade reformerna. Lyssnar man till förslagens mot- ståndare, får man intrycket att det nu inte kommer att byggas en enda lägenhet utanför Stockholmsom- rådet. Bland dem som ropat högst finns Stångåstaden i Linköping.
Det kan noteras att alliansregeringen följer det beslut som den socialdemokratiska regeringen tog, det vill säga att produktions-stödet ska upphöra vid årsskiftet.
Räntebidragen försvinner inte över en natt - de kommer att fasas ut och helt försvinna sista december 2011. Nedtrappningen påbörjas ett år tidigare än den socialdemokratiska rege-ringen föreslog.
Alliansen använder i stället pengarna till skattesänkningar som gynnar bostadssektorn.
År 2006 kostar bostadssubventionerna 1,5 miljarder kronor. För 15 år sedan var den siffran cirka 30 miljarder. En gradvis nedtrappning har alltså skett under hela 90-talet. Regeringen vill gå ner till 0,5 miljarder år 2007.
Det är svårt att se att borttagandet av den sista miljarden skulle sätta stopp för allt byggande av hyres- lägenheter.
Subventionerna har lett till ett ryckigt byggande där villkoren ofta förändrats. I många fall har bostads produktionen snarare riktats in på att ge högsta möjliga bidragsnivå än att tillgodose den faktiska efterfrågan.
Att ta bort subventionerna skapar bättre möjlig- heter för byggande av bo-städer som människor faktiskt vill ha.
Sedan 1996 har konsumentprisindex ökat med tio procent medan byggkostnaderna ökat med 40. Detta visar också att bygg- och bostadsmarknaden inte fungerar väl. Skatte- betalarna har, genom statliga subventioner, fått betala dyrt när byggföretag och fackliga organisationer inte har behövt hålla igen på kostnadsökningarna. I Sverige lägger vi en betydande del av våra inkomster på boendet. En stor del av kostnaderna är skatterelaterade. Skulle jag flytta till en nybyggd lägenhet i Linköping skulle cirka 65 procent av min hyra att vara kopplad olika skatter och avgifter. Den andelen måste minskas. För både hyresrätter och bostads- rätter sänks fastighets- skatten med en femtedel nästa år.
Lösningen för bostads- byggande heter inte subventioner. Lösningen heter långsiktiga och stabila regler, lägre skatter och ökad konkurrens mellan bygg-företagen.
I Malmö menar bostadsbolagen att borttagandet av subventionerna kompenseras av lägre skatt för både fastighetsägare och hyresgäster och bygger vidare som planerat. Bostadsstiftelsen Platen i Motala ändrar inte heller sina planer på grund av subventionsavvecklingen. Jag kan inte se varför man i Linköping eller andra delar av Östergötland skulle landa i en annan slutsats.
Andreas Norlén