Situationen för färdtjänstförarna är ohållbar

I det akuta läget som är så måste man hitta en lösning mellan entreprenörerna och Östgötatrafiken, skriver Annsofi Ramevik (S) och Mats Andersson, fackförbundet Transport.

Vi kan inte längre acceptera en kollektivtrafik där förarnas hälsa och säkerhet ständigt åsidosätts. Det är dags att sätta människor före system och pengar, skriver Annsofi Ramevik (S) och Mats Andersson, fackförbundet Transport.

Vi kan inte längre acceptera en kollektivtrafik där förarnas hälsa och säkerhet ständigt åsidosätts. Det är dags att sätta människor före system och pengar, skriver Annsofi Ramevik (S) och Mats Andersson, fackförbundet Transport.

Foto: Corren arkiv/Erik Nylander/TT

Debatt2025-04-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ständiga schemaändringar, obefintliga pauser och ineffektiv planering skapar en ohälsosam och stressig arbetsmiljö för färdtjänstförare i Östergötland. Trots att många färdtjänstförare älskar sitt jobb väljer allt fler att lämna branschen på grund av arbetsförhållandena. 
Situationen för färdtjänstförarna är inte hållbar. Socialdemokraterna i Region Östergötland och fackförbundet Transport kräver att arbetsmiljö och trafiksäkerhet sätts i första rummet.

Den nuvarande planeringen av körningar leder till orimlig stress. Tomkörningar där förare tvingas köra långa sträckor utan passagerare, enbart för att sedan starta sin arbetsdag långt ifrån där de bor, är en vanlig syn. Samtidigt flyttas raster godtyckligt, vilket skapar en osäkerhet kring när och om förarna får chans att vila, äta eller göra toalettbesök. Ena dagen kan lunchrasten påbörjas före klockan 09.30 för att nästa dag infalla vid en helt annan tid. Dagligen framförs vittnesmål från förare som lider av hälsoproblem kopplade till stress.

När det nya avtalet träder i kraft den 1 juli 2025 ser vi risker för ytterligare försämringar. Införandet av fler underentreprenörer innebär att ansvaret för arbetsvillkor och planering blir splittrat, vilket riskerar att förvärra situationen och öka möjligheten att utkräva ansvar. Om de problem som finns inte åtgärdas snart kan vi stå inför en akut brist på förare.

Det är oacceptabelt att upphandlingar inom kollektivtrafiken främst avgörs av pris, snarare än kvalitet och arbetsvillkor. Att ständigt pressa ner kostnader genom sämre villkor för förarna leder i förlängningen till hög personalomsättning och sämre trafik för resenärerna. I det akuta läget som är så måste man hitta en lösning mellan entreprenörerna och Östgötatrafiken.

Vi kräver att framtida upphandlingar tydligt premierar kvalitet – och kvalitet handlar inte bara om att bussen går i tid, utan också om att de som kör den har en trygg och hälsosam arbetsmiljö. Vi kan inte längre acceptera en kollektivtrafik där förarnas hälsa och säkerhet ständigt åsidosätts. Det är dags att sätta människor före system och pengar.

Våra krav:

* Fasta och förutsägbara raster för förarna.

* En bättre planering som minskar onödiga tomkörningar och stress.

* Att upphandlingar inom kollektivtrafiken fokuserar på kvalitet och arbetsvillkor, inte bara lägsta pris.

* Att det företag som vinner en upphandling ska utföra trafiken i egen regi, med egna fordon och egna anställda.

* En oberoende granskning av Östgötatrafikens system och planering.