Situationen på Stenbockskolan måste lösas

Problemen på Stenbockskolan i Boxholm är många. Verksamheten måste nu anpassas efter dagens verklighet, skriver Eva Bremer, Folkpartiet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2015-07-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolinspektionen har utdömt ett vite på drygt en miljon kronor för att Stenbockskolan i Boxholm inte har genomfört beslutade åtgärder från 2010. Beslutet är skrämmande läsning.

Jag har varit så pass mycket med våra fyra barn på Stenbockskolan, att jag vet vari vissa av problemen ligger: Resurspersonal ska plötsligt ha rast när det är lektion eftersom de varit ute på barnens rast. Att det ska vara så svårt att förstå att det ska vara lika självklart att resurspersonalen ska vara med på lektionerna, som att läraren och eleverna ska vara det. Jag har sett resurspersonal som varit tvungen att gå från en stökig klass till en annan. Det måste finnas personal så det räcker till både lektioner och raster. Dyrt? Ja, visst blir det dyrt. Men inte i jämförelse med vad det kostar att inte ha ständigt närvarande resurspersonal i vissa klasser och på vissa lektioner.

Det finns lärare med stök i klassrummet som vägrar ha resurspersonal närvarande. Detta ska inte vara möjligt. Fokus ska ligga på att eleverna har studiero. Allt måste utgå från elevernas behov. De politiker som är emot att satsa på resurspersonal borde tillbringa minst en vecka i skolan mitt under terminen och vara med på alla typer av lektioner på alla stadier. Med resurspersonal, som kan se vad som försiggår i klassrummet och i korridorerna, stävjas även mobbing. Mobbing pågår även inne i klassrummen, det är inte bara något som händer utom synhåll för personalen.

Många av rektors problem sitter i väggarna. Man borde ”måla om”, så att gamla synsätt försvinner. Det är nya tider, med ny skollag. Verksamheten måste anpassas efter dagens verklighet. I beslutet från Skolinspektionen framgår det att rektor har mycket han vill uträtta, förbättra och förändra, men att tiden inte räcker till. Med tanke på det akuta läget som framkommer i beslutet och med så kort tid som ett halvår, eller snarare fyra månader eftersom det är sommarlov, för att åtgärda bristerna måste något drastiskt till. Anställ en studierektor. Då kan rektor koncentrera sig på att genomföra det som är absolut nödvändigt och som inte blivit gjort sedan förra föreläggandet 2010. Blir det för dyrt? Ja, det är väl klart att det kostar, men skolan måste få kosta. Och det är bättre att använda pengarna i verksamheten på ett konstruktivt sätt, än att betala ett vite.

Beslutet visar också att en grundläggande orsak till att meritvärdena inte höjts, enligt rektor, är traditionen att fokus ligger på att eleverna ska nå lägst betyget E, men inte högre, i kärnämnena. Det tyder på en låg tilltro till elevernas förmåga att klara studierna, när målen är så lågt ställda. Detta synsätt gör inte eleverna mer studiemotiverade. De med låg motivation, och kanske dessutom utan studietradition hemifrån, ges inte rätt förutsättningar.

Eva Bremer

Folkpartiet Boxholm

Läs mer om