Skapa en temporär förbifart under renoveringen

Debatt2022-08-09 11:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trafikverket planerar att renovera bron som ansluter vägförbindelsen mellan Borkhult och Åtvidabergs tätort. Varken Åtvidabergs kommun eller Trafikverket har informerat de berörda invånarna om renoveringen och vad den innebär för orten. För Borkhultsinvånarna innebär det att bron stängs av i tio veckor och att de därmed behöver ta omvägar på minst 40 minuter för att ta sig till och från Åtvidaberg.

Kvällen den 25:e juli hade Borkhult bjudit in både Centerpartiet och Socialdemokraterna för att diskutera vad detta innebar för Borkults invånare men varken Centerpartiet eller Socialdemokraternas företrädare dök upp. I deras ställe medverkade kommunala tjänstemän som fick möta Borkhultsbornas frustration och ilska. Sverigedemokraterna var givetvis på plats för att ta del av medborgarnas synpunkter.

Eftersom inget parti från den styrande majoriteten kom för att lyssna på Borkhultsbornas synpunkter, kunde endast Sverigedemokraterna vara med och diskutera fram en lösning.Till skillnad från C och S anser inte SD att man kan ignorera invånarna som bor på landsbygden. Det är anmärkningsvärt att intresset för frågan är så svalt från de andra partierna med tanke på att det här är något som inte bara berör Borkhult utan hela området med omnejd. Renoveringen innebär inte bara att invånarna i Borkhult får längre att åka, det innebär också att polis, ambulans, bussar, närtrafik m m får längre restid, vilket i värsta fall kan ha dödlig utgång. Detta är något vi måste försöka förhindra.

Sverigedemokraterna föreslår att kommunen ska finansiera en temporär förbifart för att säkerställa att Borkhult inte blir avskuret från omvärlden och att renoveringen av bron kan fortskrida med minimal påverkan för invånarna i området. I sammanhanget är det en liten investering eftersom det sparar både tid och pengar för dem som bor i området. Samhällsekonomiskt skulle det bli en vinst då tid och de resurser som annars hade gått åt för resor och bensinkostnader kan läggas på åtgärder för förbättring av landsbygden. Vi Sverigedemokrater har i vår budget för Åtvidabergs kommun avsatt 2,5 miljoner kronor i satsningar på landsbygden som ska kunna användas vid bland annat sådana här tillfällen. 

Som väljare är det viktigt att analysera vad man får för sin röst. Borkhult tillhör Björsäter-Yxnerums valkrets, i valet 2018 fick Socialdemokraterna och Centerpartiet 23 respektive 20 procent av rösterna. Tillsammans med skyhöga priser på drivmedel, rekordhöga elpriser nationellt så kommer misslyckandet med fiberutbyggnaden, indragen vägbelysning på landsbygdsorter och trafikproblemen i Borkhult vara en markör för Centerpartiets och Socialdemokraternas misslyckade landsbygdspolitik. 

Det behövs förändring och en politisk styrning som vill se till att Borkhult och de andra landsbygdsområdena får rätt förutsättningar och den infrastruktur de behöver. Oavsett om det gäller bredband,vägar eller tillgång till basal samhällsservice. 

Den 11:e september är det val, glöm då inte hur de styrande partierna har svikit landsbygden. Sverigedemokraterna är partiet som har trovärdigheten, politiken och viljan för att rädda landsbygden, den 11:e september ber vi om väljarnas förtroende att få den möjligheten.