Östgötaregionen har mycket kompetens inom området hälsa. Vi har mycket att vinna på att synliggöra styrkan, samverka mer och uppmuntra fler att intressera sig för detta område.
Såväl den avancerade medicinska forskningen som folkhälsoarbetet kan här samlas under samma hatt. Nytänkande och innovationer uppstår inte sällan när olika världar möts. Här finns också stora exportmöjligheter på en växande marknad.
Hälsa är något positivt som i sig ökar Östergötlands attraktionskraft. Få områden är därför så lämpliga för en regional profilering som just hälsa.
Enligt rapporten "Östgötens hälsa 2006" är nästan hälften av östgötarna överviktiga eller feta och ohälsotalet i länet är högt, även om en viss förbättring konstaterades under 2006. Samtidigt är intresset för hälsa större än någonsin. Det är en bra grogrund för nytänkande. Vem har sagt att snabbmat måste vara onyttig?
Förra året firade Hälsouniversitetet 20-årsjubileum. Det framsynta namnet på Linköpings universitets medicinska fakultet 1986 kan vi bygga vidare på idag. Inom universitetet finns stark forskning med inriktning på de stora folksjukdomarna, biomaterial, bioinformatik, medicinsk teknik med mera, men också bred forskning inom folkhälsoområdet.
Därtill finns teknisk forskning med stor potential för hälsa och vård. Ett lysande exempel på detta är centrumbildningen inom Medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV). Vi ser nu också hur forskning inom sensorvetenskap och IT resulterar i nya användarvänliga lösningar för hemsjukvård och egenvård.
På Alla hjärtans dag, den 14 februari, har den regionala satsningen Hälsans nya verktyg konferens i Norrköping, med inriktning på hälsa och vård i hem. Här gör landstinget, kommunerna, universitetet, 70 företag med flera gemensam sak för nytänkande och innovation.
Under 2006 tillkom cent-rumbildningen Helix, med inriktning på hälsa, rörlighet, innovation och entreprenörskap i arbetslivet och sedan flera år drivs nätverket Biomedley som samlar forskare, 40 företag och vården inom området life science. I Norrköping har en kartläggning av hälsodrivet företagande synliggjort 580 företag.
Det är några exempel på regional hälsostyrka.
Självklart är steget stort från avancerad forskning och teknik till barns överintag av läsk och chips, men genom att kraftsamla under hälsoetiketten kan Östergötland bli ett riktigt "hälsomecka".
Någon tycker kanske att det är att slå in öppna dörrar. Så är det möjligen, men låt oss då se till att dörrarna leder till samma rum, nämligen "samlingslokalen" Hälsans landskap eller Hälsogötland om ni så vill.
Landstinget, Regionförbundet Östsam och länets 13 kommuner har nyckelroller i det fortsatta arbetet. Vem gör vad?
Anders Carlsson