Skicka Gripen till Ukraina – och köp nya till Sverige

Med tanke pÄ sÀkerhetslÀget som bara blir sÀmre för varje Är, vore det dumsnÄlt att inte fÀrdigstÀlla planen som svenska skattebetalare redan betalat hundratals miljoner för, skriver Marcus Willershausen, Liberala ungdomsförbundet.

Sverige bör nu som Natomedlem skicka Jas Gripen till Ukraina. Det Àr nÄgot som Ukraina efterfrÄgat sedan vÄren 2022, och bristen pÄ moderna stridsflygplan var ett problem för de ukrainska styrkorna under motoffensiven under hösten 2023, skriver debattören.

Sverige bör nu som Natomedlem skicka Jas Gripen till Ukraina. Det Àr nÄgot som Ukraina efterfrÄgat sedan vÄren 2022, och bristen pÄ moderna stridsflygplan var ett problem för de ukrainska styrkorna under motoffensiven under hösten 2023, skriver debattören.

Foto: Thomas Möller

Debatt2024-03-09 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu Àr Sverige Àntligen med i Nato. Vi blir det i en mycket osÀker tid och dÄ gemensamt samarbete för att sÀkra fred och frihet Àr viktigare Àn pÄ mycket lÀnge. DÀrför Àr det viktigt att Sverige i Nato blir en aktiv och solidarisk allierad, och driver pÄ för att det vÀstliga stödet till Ukraina ska bli större och fortsÀtta sÄ lÀnge som krÀvs för att kriget ska vinnas.

Samtidigt som den politiska enigheten i Sverige Ă€r stor kring stödet till Ukraina Ă€r vĂ„rt stöd inte tillrĂ€ckligt stort. PĂ„ senare tid har det lyfts att Sverige faktiskt skĂ€nker minst av alla lĂ€nder i Norden sett till BNP per capita. Vi kan alltsĂ„ göra betydligt mer. 

Sverige bör nu som Natomedlem skicka Jas Gripen till Ukraina. Det Àr nÄgot som Ukraina efterfrÄgat sedan vÄren 2022, och bristen pÄ moderna stridsflygplan var ett problem för de ukrainska styrkorna under motoffensiven under hösten 2023.

Regeringen borde dock inte bara skicka existerade Gripenplan till Ukraina utan ocksÄ bestÀlla nya Jas Gripen frÄn Saab som kan ersÀtta de plan som bör skickas till Ukraina. I augusti rapporterades det att Saab hade 14 fÀrdiga skrov i lager som kan sammanstÀllas till fÀrdiga plan pÄ relativt kort tid om den politiska viljan finns. Efter att Ungern tidigare i Är gjorde en bestÀllning pÄ fyra plan av C/D-modellen finns dÀrmed tio stycken kvar. Dessa plan borde tillföras det svenska flygplanet för att ersÀtta Gripenplan som skickas till Ukraina. Med tanke pÄ sÀkerhetslÀget som bara blir sÀmre för varje Är vore det dumsnÄlt att inte fÀrdigstÀlla planen som svenska skattebetalare redan betalat hundratals miljoner för.

Perspektivet att det kostar för mycket att stötta Ukraina utgĂ„r ocksĂ„ frĂ„n en felaktig vĂ€rldsbild dĂ€r det inte medför nĂ„gra kostnader för att lĂ„ta Ryssland vinna. Den ryska armĂ©n begĂ„r fruktansvĂ€rda övergrepp mot ukrainare i ockuperade omrĂ„den varje dag och sĂ„ lĂ€nge ryska soldater befinner sig i Ukraina kommer det mĂ€nskliga lidandet fortgĂ„. Det skulle pĂ„ kort sikt vara en förödande signal att tvinga Ukraina till förhandlingsbordet för en “fred” pĂ„ Rysslands villkor, och pĂ„ lĂ€ngre sikt ökar det risken för militĂ€r konfrontation mellan Ryssland och Nato.

Dessutom mĂ„ste storleken pĂ„ stödet till Ukraina sĂ€ttas i perspektiv. JĂ€mför man stödet till Ukraina med de enorma belopp bĂ„de EU och Sverige betalade ut under coronapanemin framstĂ„r situationen som absurd. Vi stĂ„r inför den vĂ€rsta sĂ€kerhetspolitiska situationen i Europa sedan andra vĂ€rldskriget, och Ă€ndĂ„ mĂ„las ett stöd i storleksordningen nĂ„gra procent av BNP ibland upp som systemhotande. VĂ€stvĂ€rldens agerande kan snarare liknas med att konstatera att huset stĂ„r i lĂ„gor, men att man försöker slĂ€cka branden med en brandfilt i stĂ€llet för att ringa brandkĂ„ren. SenfĂ€rdigheten med att skicka tyngre vapensystem har kostat mĂ„nga ukrainska liv.

Utöver att skicka stridsflyg bör Sverige följa efter flera andra lÀnder nÀr det kommer till lÄngsiktigheten i stödet till Ukraina. De senaste mÄnadernas utveckling i USA kring stödet till Ukraina belyser det allt viktigare faktum att Sverige och resten av Europa mÄste göra sig redo för en verklighet dÀr USA inte Àr en lika aktiv allierad lÀngre. Det Àr inte hÄllbart att Europas sÀkerhet bygger pÄ vem som för stunden sitter i Vita huset. Sverige mÄste göra mer för att fÄ slut pÄ kriget sÄ snart som möjligt. Att skicka Jas Gripen för att driva Ryssland ut ur Ukraina vore ett vÀlkommet bidrag för freden.