I måndags rapporterade Reuters att 1 180 personer har dött i Spanien de senaste två månaderna till följd av värmen, en kraftig ökning jämfört med samma period förra året. Flest drabbade var kvinnor över 65 år. Enligt Copernicus, EU:s klimatorgan, var juni 2025 den tredje varmaste junimånaden globalt. Extrema värmeböljor, förstärkta av ovanligt höga havstemperaturer i västra Medelhavet, orsakade “extrem värmestress” i stora delar av västra och södra Europa.
Även om Östergötland ännu inte drabbats av samma extrema värme som södra Europa, kräver klimatförändringarna globalt ansvar med lokala insatser. Värmeböljan visar vikten av att skydda utsatta grupper, särskilt äldre. Ett konkret steg kommunerna i Östergötland kan ta är att följa danska Århus exempel och införa en intern kommunal klimatavgift på animaliska livsmedel.
I Århus har kommunen infört en intern växthusgasavgift för att minska utsläppen från sina egna livsmedelsinköp, särskilt nötkött och andra klimatintensiva animalier. Avgiften riktar sig inte till privatpersoner utan till kommunala verksamheter som skolor och äldreboenden, som får betala mer för klimatskadliga varor. För köttfärs är avgiften 32,50 danska kronor per kilo.
I Sverige står djurindustrin för huvuddelen, cirka 70 procent, av metanutsläppen. År 2020 släpptes totalt 4,6 miljoner ton metan ut (räknat i koldioxidekvivalenter), varav 2,9 miljoner ton kom från idisslande djur som kor, får och getter medan gödselhantering stod för ytterligare 0,3 miljoner ton (tillsammans 3,2 miljoner ton från djurindustrin).
Metan är en kraftfull växthusgas med 34 gånger större klimatpåverkan än koldioxid över en hundraårsperiod. Enligt Internationella energirådet (IEA) står metanutsläpp för 30 procent av den globala uppvärmningen sedan industrialiseringen. FN:s miljöprogram UNEP uppskattar att en minskning med upp till 45 procent av de globala metanutsläppen till 2030 kan undvika nästan 0,3 graders uppvärmning till år 2045.
Att införa en intern köttavgift i kommunerna i Östergötland vore ett enkelt men kraftfullt sätt att minska utsläppen, skydda äldre från framtida värmeböljor och samtidigt visa vägen för andra svenska kommuner. Östergötland har chansen att ta ledningen – för klimatets och våra äldres skull.