Stångåstaden har valt att investera i infrastruktur för bredband i våra fastigheter, alltså själva nätet. Den upphandlade KO hjälper fastighetsägaren att driva, underhålla och samordna nätet så att olika tjänsteleverantörer kan erbjuda internet, tv och telefoni till kund. För att få tillgång till nätet betalar KO en avgift – den så kallade näthyran – till fastighetsägaren. KO tar i sin tur ut en avgift av tjänsteleverantörerna.
Näthyra – inte en dold avgift. Att investera i ett nät kostar stora pengar. Näthyran är till för att täcka kostnader för investeringen, drift och underhåll. Att kalla hyra för kick back är att antyda att det finns någonting skumt och att det förekommer oegentligheter. Det gör det inte. När vi hyr ut en bostad kallas inte det för kick back. Väldigt många hyresgäster har också reagerat på just det ordvalet.
Flera parametrar påverkar slutpriset. En låg näthyra garanterar tyvärr inte låga slutpriser för internettjänster. Ökningen av näthyran i det nya avtalet är inte flera hundra kronor i månaden per lägenhet. Skillnaden mellan högsta och lägsta offererade näthyra per lägenhet i upphandlingen är mindre än 50 kronor per månad. Näthyran kan därför inte vara den enda förklaringen till högre priser för internettjänster. Vi har haft en KO de senaste nio åren som haft samma näthyra hela avtalsperioden. Trots det har inte priserna på internetabonnemang legat stilla. Det är inget konstigt att priset behöver höjas ibland eftersom vi har kostnadsökningar i samhället. Men det ska inte framföras som att det bara handlar om fastighetsägarens näthyra.
Upphandling är en skyldighet – inte ett val. Stångåstaden är ett offentligt ägt bostadsbolag och omfattas därför av lagen om offentlig upphandling. Det innebär att vi är skyldiga att handla upp tjänster och entreprenader över vissa beloppsgränser – även när det gäller kommunikationsoperatörer. Den föregående upphandlingen genomfördes för nio år sedan där Utsikt utsågs till KO. Båda upphandlingarna har genomförts utifrån samma lagstiftning och principer. Vi är helt övertygade om att vi enligt lagen måste handla upp dessa tjänster – att låta bli vore att bryta mot lagen. Lagen är också tydlig när det gäller anbudsgivarnas rätt att begära sekretess. I det här fallet har samtliga anbudsgivare valt att sekretessbelägga sådana uppgifter – inte Stångåstaden. Vi skulle gärna ge full insyn i alla delar.
Valfrihet för hyresgästerna. En annan viktig aspekt är hyresgästernas valfrihet. Alla vill inte ha bredband via fibernätet. Många har internet via kabel-tv-nätet eller andra lösningar. Det är därför viktigt att möjliggöra olika alternativ och att priserna hålls nere genom konkurrens – något som vi aktivt bidrar till genom att ha dubbla nät i våra fastigheter.
Vi har förståelse för att det finns olika uppfattningar i den här frågan. Men det är också viktigt att diskussionen bygger på korrekta fakta. Vi har agerat ansvarsfullt och i enlighet med lagen, varit transparenta med den information som får delas och löpande kommunicerat med både hyresgäster och andra intressenter kring de uppgifter som är offentliga.