Stärk kunskapssamhället med nationell biblioteksstrategi

debatt2006-12-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har aviserat att hon till våren vill tillsätta en bred kulturutredning med uppgift att se över hela kulturpolitiken.

Det är bra. Trots det vill vi att bibliotekspolitiken blir föremål för en separat utredning. Skälet är att biblioteksfrågorna handlar om mer än enbart kultur. Biblioteken har också en strategisk roll som nav i kunskapssamhället. Kultur, utbildning, forskning och tillväxt är exempel på politikområden med starka band till biblioteken.

"Bildning och utbildning är redskap för att ge varje människa möjlighet att förverkliga sina drömmar. Varje människa skall få de kunskaper som behövs för att kunna fungera som medborgare", lyder en central formulering i regeringsförklaringen.

Detta är ett viktigt konstaterande. Kultur, kunskap och bildning är värden i sig. Samtidigt är de själva fundamentet för utveckling och välstånd.

Bibliotekens funktion som kunskapsinstitution har under senare år blivit allt viktigare. För 20 år sedan var folkbibliotekens utlåning av skönlitteratur väsentligt större än utlåningen av facklitteratur. I dag är förhållandet det omvända. Under 2005 genomfördes 11,5 miljoner lån vid landets forskningsbibliotek vilket är mer än dubbelt så många som 1999. Dessa trender förklaras framför allt av utbyggnad och förändring i utbildningssystemet.

För att Sverige ska kunna utvecklas som kunskapssamhälle vill vi se en tydlig linje för utveckling av människors informationskompetens. Det måste vara lika självklart att skolbarn i lågstadiet har tillgång till bemannade skolbibliotek som att forskare har tillgång till förstklassiga forskningsbibliotek.

För att rusta Sverige för globaliseringens utmaningar måste vi bygga en infrastruktur för kunskap av högsta klass. En nyckel för att åstadkomma detta är ett världs- ledande bibliotekssystem. Vägen dit går via en nationell och samlad bibliotekspolitik byggd på en nationell biblioteksstrategi med mål som utvärderas, garanterad tillgång till riktiga skolbibliotek för alla skolelever och en bättre tillgång till kostnadsfria bibliotekstjänster.

Några av de borgerliga partierna ifrågasatte tidigare bibliotekslagen och ville att den skulle tas bort, men i valrörelsens slutskede samlades allianspartierna runt kristdemokraternas förslag att utvärdera bibliotekslagen. En sådan utvärdering vore välkommen. Låt utvärderingen ligga till grund för en ambitiös biblioteksvision som kan stärka Sverige som kunskapsnation.

Niclas Lindberg

Generalsekreterare, Svensk Biblioteksförening

Johannes Rudberg

ordförande

DIK Bibliotekarieförbundet

Lars Björnshauge

vice ordförande Forum för Bibliotekschefer vid Svenska Universitet och Högskolor

Läs mer om