Stärk lärarnas mandat

En rad åtgärder krävs för att skolan ska kunna locka tillräckligt många legitimerade lärare, skriver Åsa Wennergren (L), kommunalråd i Linköping.

Lärare bör få högre lön men också avlastning i sitt arbete, skriver Åsa Wennergren (L).

Lärare bör få högre lön men också avlastning i sitt arbete, skriver Åsa Wennergren (L).

Foto: Alexander Olivera/TT

Debatt2019-08-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har nu åter ett nytt läsår inletts för Sveriges elever, där många kommer att mötas av obehöriga lärare. Den stora lärarbristen är ett faktum även om det kan se väldigt olika ut i landets kommuner. Samtidigt som tusentals elever påbörjar sina studier för framtiden sätter nu utbildningsministern sitt fokus på ett nytt betygsystem, vilket i sig är positivt och något som borde ha gjorts för länge sedan. Men om vi inte tar tag i det stora problemet i svensk skola, nämligen lärarens icke-mandat, kommer det att bli svårt att hitta legitimerade lärare som kan tolka det nya betygsystemet.

Enligt statistik från Skolverket är nästan var tredje lärare obehörig och bristen på behöriga lärare förväntas öka under kommande år. På vissa håll kan det till och med leda till att man tvingas lägga ner skolor. Vad behöver då göras för att vi skall få fler att vilja utbilda sig till lärare och fler att stanna kvar i yrket?

- Staten behöver ta över ansvaret för skolan. Något som vi liberaler länge hävdat men där vi inte haft en majoritet med oss. I och med förhandlingen med oss liberaler skall nu ett förslag tas fram om hur skolan kan förstatligas.

- Vi behöver en omsvängning i dagens rättighetsdebatt. Ordning och reda i klassrummet är avgörande för att alla elever skall kunna fokusera på sina studier. Lärarna måste återfå mandatet i klassrummet och i skolan. Det betyder att en lärare måste kunna upprätthålla ordningen utan att riskera att bli anmäld eller förlora jobbet. Att lärare avstår från att ingripa mot stökiga elever på grund av rädsla för att bli anmälda kan aldrig accepteras. Jag har i tidigare debattartiklar hävdat att det måste till en ändring i kränkningslagstiftningen. Det kan heller inte vara rimligt att Barn- och elevombudet (BEO) kan utkräva skadestånd av kommuner. Man kan ju ställa sig frågan om det måste till en Greta Thunberg på skolområdet för att få riksdagspolitiker att agera.

- Anställ fler heltidsmentorer som kan avlasta lärarna. Idag går mycket av arbetstiden åt till sådant som inte är undervisningsrelaterat. Det måste finnas tid till för- och efterarbete samt reflektion tillsammans med kollegor. På en skola i Lycksele anställde rektor 12 heltidsmentorer. På så sätt kunde hon säkerställa behörigheten hos alla lärare och dessutom halverades sjukskrivningarna bland lärarna på ett år.

- Det måste löna sig att utbilda sig till lärare. En lärares lön bör motsvara en riksdagsledamots lön. För att det skall vara möjligt krävs en statlig finansiering då många kommuner nu drar i handbromsen av ekonomiska skäl.

- Rektorer måste få vara pedagogiska ledare så att de har tid att stötta lärare och leda det pedagogiska arbetet på skolan. Därför måste rektorer avlastas från sådant som kan göras av andra, som till exempel personal- och arbetsmiljöfrågor.

I en likvärdig skola får alla elever undervisning av behöriga lärare. Nu är det dags att riksdagspolitiker agerar.

Åsa Wennergren (L)

kommunalråd med sektoransvar för utbildning

Läs mer om