Stort misstag att förhindra barn från att röra på sig

Folkhälsomyndigheten kom i dagarna ut med nya besked om att tävlingar och matcher skulle tillåtas utomhus inom ungdomsidrotten.

I Östergötland får alla barn tyvärr vänta ett tag till innan fotbollssäsongen kan sparkas igång på riktigt, skriver artikelförfattarna.

I Östergötland får alla barn tyvärr vänta ett tag till innan fotbollssäsongen kan sparkas igång på riktigt, skriver artikelförfattarna.

Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

Debatt2021-05-10 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr har inte Östergötland valt att följa efter utan här får alla barn vänta ett tag till innan fotbollssäsongen kan sparkas igång på riktigt.

Det är få grupper i samhället som har fått sina liv så drastiskt förändrade under pandemin som gymnasieelever. Den skola de har gått på har varit ofta stängd under det senaste dryga året, ibland på heltid och ibland på deltid.

Därtill har fritidsaktiviteter också kraftigt begränsats av restriktioner och rekommendationer. Det innebär att för många gymnasieelever har det varit ett år som nästan kastats bort. 

Samtidigt har idrotten pressats hårt. Deltagandet har störtdykt och när det väl ges möjligheter att tävla igen är risken stor att många inte kommer tillbaka. Det innebär att vi har en ungdomsgeneration som blivit fråntagna lagkamrater, glädje och motion.

Vi står samtidigt inför föreningar som kommer behöva brottas med ansträngda ekonomier och färre medlemmar under en lång tid framöver. Många föreningar kan säkert behöva höja sina medlemsavgifter för att klara sig.

Det innebär att ytterligare några barn inte längre kommer ha råd med sin idrott. Något som i sin tur kan göra att den redan långa listan på unga idrottare som hamnat i utanförskap eller kriminalitet förlängs lite till.

De problem med ungas psykiska ohälsa som vården sedan länge brottats med har under lång tid varit välkända och växande. När den sociala isoleringen, ensamheten och stillasittandet skjutit i höjden skapas en farlig grogrund för psykisk ohälsa som samhället kommer få ännu svårare att hantera. 

Vi är många unga som, om vi inte själva kämpat, åtminstone sett vänner kämpa med vad den här pandemin har inneburit. 

Pandemipolitiken som regeringen fört har slagit extra hårt mot idrotten har hela pandemin, då den drabbats oproportionerligt hårt av restriktionerna. 

Om idrotten gällt under samma regler som butiker hade det fått vistas över 700 personer på en fotbollsplan, men nu får det inte ens vara 22 barn. 

Regeringen har dessutom svängt fram och tillbaka där många inte ens förstått vad som gällt, då man även dragit tillbaka åtgärder som man tänkt att genomföra.

Vi i MUF Östergötland tror att det är ett stort misstag att förhindra barn från att röra på sig. Vilka effekter det kommer att få på barnen och samhället vet vi inte, men vi anser att riskerna är pass stora att man borde prioriterat annorlunda.