Svar på Länsstyrelsebeslut väcker frågor (Corren, 20/7) och Dags att stycka upp Ellen Keys Strand? (Corren, 22/7)
Det är riksdag och regering som beslutar om lagar och nationella regler. Det är dessa lagar och regler som våra handläggare har att förhålla sig till när bedömningar görs och beslut fattas.
När det gäller strandskydd utanför statligt skyddade naturområden är det kommunen som är prövnings- och tillsynsansvarig. Det innebär att det är kommunen som hanterar strandskyddstillsyn och prövning av strandskyddsdispenser. Alla dispenser granskas sedan av oss på Länsstyrelsen.
Strandskyddets syfte är att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden samt att bevara goda livsvillkor för växt och djurlivet på land och i vatten. Inom strandskyddsområdet får inte nya byggnader uppföras och inte heller utföras anläggningar eller anordningar som påverkar strandskyddets syfte negativt. Åtgärder kan dock tillåtas om det finns särskilda skäl. Ett av de särskilda skäl som används är att området redan är ianspråktaget på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Så är det ofta vid privata bostadstomter och strandskyddsdispens för nya byggnader kan därför vanligtvis ges inom det tidigare ianspråktagna området utan att det påverkar strandskyddet negativt. Att det privatiserade utrymmet längs stränderna inte ska öka utan att det finns särskilda skäl är däremot en viktig del av intentionerna med strandskyddet.
Vid ett beslut om strandskyddsdispens för en ny byggnad ska, som en del av dispensprövningen, också en tomtplatsavgränsning göras. En tomtplats är den yta som upplevs som privat, den hemfridszon dit allmänheten inte har tillträde. Tomtplatsen motsvarar det område som ska anses vara ianspråktaget sedan tidigare och avgränsningen baserat alltid på hur det ser ut i fysiska miljön på platsen. Uttrycket tomtplats ska här inte förväxlas med hur begreppen tomt och fastighet brukar användas i dagligt tal. En tomtplatsavgränsning påverkar inte en fastighets omfattning eller vem som äger fastigheten. På fastigheter där inga dispenspliktiga åtgärder är aktuella kan såklart fastigheten fortsätta att brukas så som har skett tidigare, utan hinder av strandskyddsbestämmelserna.
Insändarskribenten lyfter Ellens Keys strand som exempel. Här gäller samma strandskyddsregler som vid andra strandområden. I sammanhanget bör dock nämnas att Ellen Keys strand också är förklarat som byggnadsminne enligt kulturminneslagen, en reglering som antagligen är den som har störst betydelse för hur fastigheten fortsatt ska förvaltas.
Vi på Länsstyrelsen verkar för ett livskraftigt län där alla medborgare kan njuta av fina strandområden som även är biologiskt värdefulla för växt- och djurlivet. Med god kunskap och utifrån demokratiskt fattade beslut gör vi bedömningar och avvägningar mellan enskilda och allmänna intressen för att alla ska ges en likvärdig behandling.