Styret: Krafttag mot välfärdsbrott i Region Östergötland

Östgötasamverkan (M+KD+L) har drivit igenom ett första åtgärdspaket mot välfärdsbrott, och vi är redo att göra mer för att garantera att våra gemensamma resurser används på rätt sätt, skriver Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Andreas Westöö (L). 

Efter en genomlysning av regionens verksamhet och förebyggande arbete 2023–2024 fattade vi under hösten flera viktiga beslut, skriver Andreas Westöö (L), Marie Morell (M) och Per Larsson (KD).

Efter en genomlysning av regionens verksamhet och förebyggande arbete 2023–2024 fattade vi under hösten flera viktiga beslut, skriver Andreas Westöö (L), Marie Morell (M) och Per Larsson (KD).

Foto: Jan Novotny

Debatt2025-04-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriminaliteten ändrar karaktär och försöker hitta in i offentligfinansierade verksamheter som myndigheter, kommuner och regioner. Regeringen presenterade den 16 april en lång rad åtgärder för att stoppa kriminellas plundringståg genom välfärden. Det ska vara högt ställda krav på den som ska äga, leda eller bedriva hälso- och sjukvård, även estetisk sjukvård. Tillsynsmyndigheten IVO ska ha fullgod insyn i verksamheterna, oavsett vem utföraren är. 

Vi välkomnar regeringens höga ambitioner. Arbetet för att förhindra infiltration av organiserad brottslighet är av stor vikt för Region Östergötland. Östgötasamverkan (M+KD+L) har drivit igenom ett första åtgärdspaket mot välfärdsbrott, och vi är redo att göra mer för att garantera att våra gemensamma resurser används på rätt sätt.

Efter en genomlysning av regionens verksamhet och förebyggande arbete 2023–2024 fattade vi under hösten flera viktiga beslut. För det första handlade det om att etablera en sammanhållande funktion mot välfärdsbrott. Det andra är det långsiktiga arbetet för att öka medvetenheten och kunskapen i hela organisationen och, för det tredje, ta fram riktlinjer för arbetet mot alla typer av välfärdsbrott inom den regionala organisationen.

Välfärdsbrott tar många former och finns över hela skalan från att enskilda fuskar med bidrag till trixande med siffror i avtalsdriven vård, till mutor av tjänstemän och korruption i maktapparaten. Det handlar i grunden om att skydda demokratin, vilket kräver en gemensam kraftinsats från hela samhället. Som politiker är det vårt ansvar att ta ledningen i detta arbete. 

Regionen genomför regelbundet kontroller av både egendrivna och privata vårdgivare, både löpande och vid misstanke om fel. I januari 2025 gjordes en journalgranskning av ett antal privata vårdcentraler, som glädjande nog visade på god vård av hög kvalitet utan några felaktigheter. Under första kvartalet 2025 genomfördes också en fördjupad avtalsgranskning och tio leverantörskontroller, med fokus på särskilt utsatta riskbranscher. Dessa insatser kräver stora resurser, men är nödvändiga.

Arbetet mot välfärdsbrott har tagit ett stort steg framåt bara under det senaste året. Vi går nu vidare med ytterligare åtgärder. En riskanalys som regionen genomfört föreslår bland annat en genomlysning regionens avtal och samarbeten, skärpt kontroll av upphandlingar och leveranser, förbättrade systemstöd och en tipsfunktion för allmänheten. De åtgärder regeringen presenterat kommer ge oss ytterligare verktyg i kampen mot välfärdsbrottsligheten. 

Kriminaliteten är tyvärr kreativ och vi kommer aldrig kunna säga att vi gjort tillräckligt på detta område, men att ge upp är för oss inte ett alternativ. Vår prioritet är att säkerställa att regionens skattepengar används för att bedriva vård, kollektivtrafik och annan samhällsviktig verksamhet – inte till att finansiera organiserad brottslighet.