Svår väg till ett bra språk

För flyktingar med kort utbildning är det svårt att klara av SFI-studierna. Enkla lösningar saknas, men det finns saker att göra för att förbättra situationen. Det skriver SFI-läraren Richard Holmgren.

SFI-undervisning. Flyktingar borde få chansen att höja sin utbildningsnivå på modersmålet, skriver Richard Holmgren.

SFI-undervisning. Flyktingar borde få chansen att höja sin utbildningsnivå på modersmålet, skriver Richard Holmgren.

Foto: Peter Jigerström

Debatt2015-01-29 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Migration har blivit en het fråga i Sverige. Orsaken till detta är att flyktinginvandringen har ökat på senare år – 2014 sökte drygt 81 000 människor asyl i Sverige, vilket innebär att Sverige tar emot näst flest flyktingar i Europa (efter Tyskland).

Jag hör till den majoritet av svenskarna som tycker att vi gör rätt. När omvärlden är orolig kan vi inte stänga dörren för dem som behöver skydd. Däremot ska vi inte inbilla oss att det är en lätt uppgift vi har tagit på oss. Det finns ett antal faktorer som försvårar integrationen. För det första har en stor del av flyktingarna ingen eller bristfällig utbildning. Detta samtidigt som Sverige har utvecklats till en it- och kunskapsnation med höga krav på just utbildning.

För det andra har vi i Sverige en låg andel enkla, okvalificerade jobb, internationellt sett.

För det tredje är Sverige ett ganska extremt land vad gäller värderingar. I World Values Survey sticker Sverige ut som det land där självförverkligande och sekularisering har gått längst, samtidigt som flyktingarna kommer från mer traditionella länder.

För det fjärde verkar många beslutsfattare ha dålig kunskap om SFI och integration. Detta har jag själv fått erfara efter att ha jobbat med SFI sedan 2007. Med jämna mellanrum kommer det en ”reform” som genom ett trollslag ska göra att våra nya medborgare plötsligt lär sig svenska och blir anställningsbara. Men det finns inga snabba fix när det gäller SFI. Det tar tid att lära sig ett nytt språk, särskilt om man har kort utbildning.

Det är viktigt att även baksidan av invandringen får komma fram i debatten. Från officiellt håll har man hittills varit ovillig att erkänna att det finns några problem med att ta emot flyktingar och det gör att många människor inte känner igen sig. I stället borde vi ta en öppen och ärlig debatt om de problem som finns. Från vänsterhåll har man länge hävdat att utbildning kommer att lösa alla problem, men det stämmer inte med min erfarenhet. Många flyktingar är på grund av bristande utbildning på en låg kognitiv nivå och därför har de svårt att klara av SFI-studierna. Tyvärr är det väldigt svårt att komma upp på en högre kognitiv nivå på ett främmande språk som vuxen.

Själv ser jag främst två saker som skulle kunna förbättra situationen. För det första tror jag att vi måste acceptera enkla, lågbetalda jobb i Sverige. För flyktingar utan utbildning kommer aldrig att bli aktuella för mer kvalificerade jobb, och är därmed hänvisade till bidrag och utanförskap.

För det andra tror jag att vi måste försöka höja deras utbildningsnivå på deras modersmål. Först när de når en högre kognitiv nivå på sitt modersmål, kan de klara av mer avancerade studier på svenska.

Tyvärr riskerar de lågutbildade flyktingarna att bli en ny underklass i Sverige. Men det går att göra saker för att förbättra situationen.

Läs mer om