SvÄrt att flytta hemifrÄn för unga

Ungdomskö och kompiskontrakt kan skapa fler möjligheter för unga pÄ bostadsmarknaden, skrivar Sissa NÄbo, SSU Linköping.

Bostadsbristen bland unga Àr stor, skriver Sissa NÄbo, ordförande i SSU Linköping.

Bostadsbristen bland unga Àr stor, skriver Sissa NÄbo, ordförande i SSU Linköping.

Foto: Henrik Montgomery/TT/arkiv

Debatt2019-10-03 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Idag rÄder stor bostadsbrist, inte minst för oss unga. För studenter finns det sÀrskilt avsatta bostÀder men det kan ÀndÄ ta mer Àn ett halvÄr att hitta en bostad idag. För unga som inte studerar finns dock inga sÀrskilda bostÀder. I StÄngÄstaden Àr kötiden cirka 5 Är för att fÄ en lÀgenhet.

För oss unga Ă€r det svĂ„rt att konkurrera med övriga i bostadsköerna, eftersom de oftast bygger pĂ„ antal dagar man stĂ„tt i kö. Av naturliga skĂ€l har en 19-Ă„ring inte stĂ„tt i kö lika lĂ€nge som nĂ„gon i till exempel 40 Ă„rs-Ă„ldern. Dessutom fĂ„r man inte ens stĂ€lla sig i kön förrĂ€n man fyllt 17 Ă„r.  

Samtidigt Ă€r vi mĂ„nga som vill fĂ„ möjlighet att flytta hemifrĂ„n och starta vĂ„ra egna liv, oavsett om vi pluggar pĂ„ universitetet eller inte. Vi som kanske gĂ„tt en yrkesutbildning pĂ„ gymnasiet, som vill jobba nĂ„gra Ă„r innan vi studerar vidare pĂ„ universitet, och vi som Ă€r trötta pĂ„ att bo hemma (och ganska mĂ„nga av vĂ„ra förĂ€ldrar med). Hur ska vi göra? I till exempel Stockholm finns bostadsbolag som reserverar bostĂ€der dĂ€r personer mellan 18 och 25 Ă„r kan stĂ€lla sig i kö. NĂ€r personen som bott i ungdomsbostaden flyttar tillfaller lĂ€genheten ungdomsbostadskön igen.  

Även i Göteborg finns det liknande system. LĂ€genheternas som reserveras Ă€r mindre, billiga hyresrĂ€tter som fungerar som en inkörsport för unga pĂ„ bostadsmarknaden.  

Vi tycker att kommunen, t.ex. genom StÄngÄstaden, ska skapa en sÄdan kö tillsammans med privata fastighetsÀgare för att öka tillgÄngen pÄ hyresrÀtter för unga.

Ett annat förslag som kan möjliggöra för fler unga att flytta hemifrÄn Àr kompiskontrakt. Detta anvÀnds i Stockholm innebÀr att tvÄ vÀnner kan bo tillsammans. Kontraktet Àr pÄ max fyra Är och bÄda kan stÄ pÄ kontraktet. Kompiskontrakten gÀller för unga mellan 18 och 25.

Det allra viktigaste för att öka tillgĂ„ngen pĂ„ bostĂ€der Ă€r förstĂ„s att det byggs mer och att det byggs för dem som behöver det. NĂ€r Socialdemokraterna styrde i kommunen byggdes rekordmĂ„nga bostĂ€der, men inte ens det rĂ€ckte för att lösa bostadsbristen. Med det borgerliga styret minskar nu byggandet och vi undrar – kommer det finnas nĂ„gon chans för oss unga att flytta hemifrĂ„n de nĂ€rmsta Ă„ren överhuvudtaget?