Vi östgötska grisuppfödare Àr stolta producenter av klimatsmart och hÄllbar mat. LÄt oss förklara hur det hÀnger ihop.
Grisar, precis som vi mÀnniskor, Àr allÀtare. VÄra grisar Àter lokalt odlad spannmÄl, men de Àr Àven experter pÄ att omvandla restprodukter frÄn industrin till nÀringsrikt kött. Det kan till exempel röra sig om drank frÄn etanolframstÀllning i Norrköping, mjölkprodukter frÄn mejeriet i Linköping, eller havresoppa frÄn proteinpulverframstÀllningen i Kimstad. Mycket av det protein som vi ger grisarna i dag Àr ocksÄ nÀrodlat i form av Äkerbönor.
För oss lantbrukare har det i alla tider varit vÀldigt viktigt att vÄrda naturen och miljön, det Àr ju det vi lever av. DÀrför anvÀnder vi förnyelsebar diesel baserad pÄ HVO och RME i sÄ stor utstrÀckning som möjligt som brÀnsle till vÄra traktorer och andra fordon. VÀldigt mycket av vÄra dagliga beslut handlar om hur vi pÄ bÀsta sÀtt Àr rÀdda om den miljö vi lever av och i. à krarna vi odlar pÄ mÄr bra av grisarnas gödsel, som ger bÄde nÀring, ökad mullhalt och bÀttre struktur Ät jorden. Grisarnas gödsel minskar ocksÄ behovet av handelsgödsel, och bidrar till en effektiv och resurssnÄl vÀxtodling. Utan naturlig gödsel pÄ vÄra Äkrar kommer de att utarmas och ha svÄrt försörja oss mÀnniskor med mat.
Men innan gödseln hamnar pÄ Äkern har vi i mÄnga fall utvunnit vÀrme ur den, som anvÀnds för att vÀrma upp nÀrmiljön för grisarna. Förnyelsebar energi frÄn solceller, vindkraft, jordvÀrme, eller eldning med flis eller halm Àr i dag mer regel Àn undantag pÄ vÄra gÄrdar.
Ju mindre foder en gris Àter desto mindre miljöpÄverkan har den. DÀr ligger den svenska grisen verkligen i framkant. Genom att vi i decennier arbetat med djurvÀlfÀrd och förebyggande hÀlsoarbete Àr den svenska grisen friskast i vÀrlden, nyttjar minst antibiotika och vÀxer snabbast av alla, vilket bidrar till ett mycket effektivt foderutnyttjande.
All form av matproduktion ger nÄgon form av miljöpÄverkan, antingen vi odlar grönsaker eller producerar kött. Vi Àr övertygade om att grisen behövs som livsmedel, för att vi i framtiden ska kunna förse oss mÀnniskor med mat. Grisen Àter sÄdant som vi inte vill eller kan Àta och omvandlar det till kött. Den skapar förutsÀttningar för en bra och effektiv vÀxtodling till gagn för all annan typ av odling. Det som Àr viktigt för miljön och klimatet Àr att vi hÀr i Sverige lÀr andra delar av vÀrlden hur de ska jobba med grisarnas gödsel sÄ den tas tillvara och utnyttjas pÄ samma effektiva sÀtt som hÀr.
Vi gör vad vi kan för att minska klimatavtrycket frÄn vÄr grisuppfödning, och vi lovar att fortsÀtta med det arbetet allt eftersom utvecklingen gÄr framÄt.
Styrelsen för Ăstergötlands Grisföretagare
Jeanette Blackert, Peter Emilsson, Karin Olsson, Lars-Erik Nilsson, Birger Olai, Martin Westesson