Svensk grisuppfödning ligger i framkant

Grisen behövs som livsmedel för att vi i framtiden ska kunna förse oss mĂ€nniskor med mat. Det skriver styrelsen för Östergötlands Grisföretagare.

Ju mindre foder en gris Àter desto mindre miljöpÄverkan har den, skriver debattörerna.

Ju mindre foder en gris Àter desto mindre miljöpÄverkan har den, skriver debattörerna.

Foto: Foto: Gorm Kallestad/TT/arkiv

Debatt2019-10-02 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi östgötska grisuppfödare Àr stolta producenter av klimatsmart och hÄllbar mat. LÄt oss förklara hur det hÀnger ihop.

Grisar, precis som vi mĂ€nniskor, Ă€r allĂ€tare. VĂ„ra grisar Ă€ter lokalt odlad spannmĂ„l, men de Ă€r Ă€ven experter pĂ„ att omvandla restprodukter frĂ„n industrin till nĂ€ringsrikt kött. Det kan till exempel röra sig om drank frĂ„n etanolframstĂ€llning i Norrköping, mjölkprodukter frĂ„n mejeriet i Linköping, eller havresoppa frĂ„n proteinpulverframstĂ€llningen i Kimstad. Mycket av det protein som vi ger grisarna i dag Ă€r ocksĂ„ nĂ€rodlat i form av Ă„kerbönor. 

För oss lantbrukare har det i alla tider varit vĂ€ldigt viktigt att vĂ„rda naturen och miljön, det Ă€r ju det vi lever av. DĂ€rför anvĂ€nder vi förnyelsebar diesel baserad pĂ„ HVO och RME i sĂ„ stor utstrĂ€ckning som möjligt som brĂ€nsle till vĂ„ra traktorer och andra fordon. VĂ€ldigt mycket av vĂ„ra dagliga beslut handlar om hur vi pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt Ă€r rĂ€dda om den miljö vi lever av och i. Åkrarna vi odlar pĂ„ mĂ„r bra av grisarnas gödsel, som ger bĂ„de nĂ€ring, ökad mullhalt och bĂ€ttre struktur Ă„t jorden. Grisarnas gödsel minskar ocksĂ„ behovet av handelsgödsel, och bidrar till en effektiv och resurssnĂ„l vĂ€xtodling. Utan naturlig gödsel pĂ„ vĂ„ra Ă„krar kommer de att utarmas och ha svĂ„rt försörja oss mĂ€nniskor med mat.

Men innan gödseln hamnar pĂ„ Ă„kern har vi i mĂ„nga fall utvunnit vĂ€rme ur den, som anvĂ€nds för att vĂ€rma upp nĂ€rmiljön för grisarna. Förnyelsebar energi frĂ„n solceller, vindkraft, jordvĂ€rme, eller eldning med flis eller halm Ă€r i dag mer regel Ă€n undantag pĂ„ vĂ„ra gĂ„rdar. 

Ju mindre foder en gris Àter desto mindre miljöpÄverkan har den. DÀr ligger den svenska grisen verkligen i framkant. Genom att vi i decennier arbetat med djurvÀlfÀrd och förebyggande hÀlsoarbete Àr den svenska grisen friskast i vÀrlden, nyttjar minst antibiotika och vÀxer snabbast av alla, vilket bidrar till ett mycket effektivt foderutnyttjande.

All form av matproduktion ger nÄgon form av miljöpÄverkan, antingen vi odlar grönsaker eller producerar kött. Vi Àr övertygade om att grisen behövs som livsmedel, för att vi i framtiden ska kunna förse oss mÀnniskor med mat. Grisen Àter sÄdant som vi inte vill eller kan Àta och omvandlar det till kött. Den skapar förutsÀttningar för en bra och effektiv vÀxtodling till gagn för all annan typ av odling. Det som Àr viktigt för miljön och klimatet Àr att vi hÀr i Sverige lÀr andra delar av vÀrlden hur de ska jobba med grisarnas gödsel sÄ den tas tillvara och utnyttjas pÄ samma effektiva sÀtt som hÀr.

Vi gör vad vi kan för att minska klimatavtrycket frĂ„n vĂ„r grisuppfödning, och vi lovar att fortsĂ€tta med det arbetet allt eftersom utvecklingen gĂ„r framĂ„t. 

Styrelsen för Östergötlands Grisföretagare
Jeanette Blackert, Peter Emilsson, Karin Olsson, Lars-Erik Nilsson, Birger Olai, Martin Westesson