Ta chansen och rösta i kyrkovalet

Ett skäl att rösta i kyrkovalet är för att förhindra att främlingsfientliga grupper får ett ökat inflytande på framtidens kyrka, skriver Mats Ludvigsson och Kärstin Brattgård.

Kyrkoval. I morgon, söndagen 17 september, genomförs valet där alla medlemmar i Svenska kyrkan kan rösta.

Kyrkoval. I morgon, söndagen 17 september, genomförs valet där alla medlemmar i Svenska kyrkan kan rösta.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Debatt2017-09-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokratin har varit aktiv i kyrkopolitiken sedan lång tid tillbaka. Varför? Därför att Svenska kyrkan är och har varit en väldigt god kraft i vårt samhälle. Vare sig man är djupt troende eller sökande skall vår kyrka var öppen, välkomnande och demokratisk.

Ett klargörande direkt, Socialdemokrater i Svenska kyrkan har inga ambitioner att ändra i den lutherska kyrkans kristna budskap som den konservativa delen av Svenska kyrkans nomineringsgrupper tycks tro, om man skall döma av de mer eller mindre seriösa kampanjmetoder och budskap som används.

Vad vi vill arbeta för är att kyrkan skall vara en öppen folkkyrka som är demokratisk och inkluderande samt möjliggör att en social sammanhållning kan uppnås. För oss är det viktigt att alla behandlas med respekt och värdighet. Svenska kyrkans sociala arbete gör och skall fortsätta göra skillnad för de som har behov av hjälp och stöd. Vidare skall Svenska kyrkan fortsätta en vara en trygghet i samhället, vilket visar sig i kriser, både samhälleliga och personliga.

Alla människors lika värde och rätt är en grundpelare för oss i nomineringsgruppen socialdemokraterna. Här skall också nämnas att Svenska kyrkans verksamhet med internationellt solidaritets- och rättvisearbete skall ha hög prioritet.

Särskilt vill vi säkerställa att kvinnor och män behandlas på likvärdigt sätt, bland annat gäller det att präster som är kvinnor inte skall motarbetas eller mobbas. Tyvärr är det så att frågan om kvinnliga präster fortfarande inte är utagerad, utan det förekommer mer eller mindre sofistikerade former av utfrysning och härskartekniker som ger en dålig arbetsmiljö för de drabbade.

Vi vill också att Svenska kyrkan skall satsa stort på ungdomar genom att anordna verksamhet som tilltalar ungdomarna, till exempel ledarutbildningar, erbjuda sommarjobb etcetera.

Man kan tycka att ovanstående är självklarheter. Tyvärr så ser det inte ut så överallt idag. De framgångar som vunnits på jämlikhetens och jämställdhetens område måste försvaras. Demokratiskt inflytande från alla medlemmar är inte heller en självklarhet. Många krafter, Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan), FK (Frimodig kyrka) med flera arbetar för att indirekta val till stiftsnivå och nationell nivå skall införas så att endast den kyrkliga eliten får ha en påverkan på Svenska kyrkans framtida utveckling. Med andra ord skulle det betyda att färre skall bestämma mer. För oss socialdemokrater är detta en omöjlig och olämplig väg för framtida utveckling av en demokratisk folkkyrka.

I detta sammanhang är det också viktigt att förhindra att främlingsfientliga grupper får ett ökat inflytande på framtidens kyrka. SD har redan ett för stort antal ledamöter i de olika kyrkliga sammanhangen.

Slutligen vill vi uppmana alla medlemmar i Svenska kyrkan att gå och rösta i kyrkovalet den 17 september.

För att få en solidarisk och demokratisk folkkyrka väljer du att lägga din röst på den socialdemokratiska nomineringsgruppen.

Mats Ludvigsson

kyrkomötesledamot (S)

Kärstin Brattgård

gruppledare stiftsfullmäktige (S)

ledamöter i Linköpings pastorats kyrkoråd