Tamdjursägare bör stöttas ekonomiskt för förlusterna

Rovdjursföreningen arbetar målmedvetet för generösare och enklare ersättningssystem vid angrepp, för att minimera ekonomisk förlust, skriver debattörerna.

Hur sannolikt är det att licensjakt (i år 4 lodjur i Östergötland) träffar just den/de individer som gör skada? Utnyttja i stället möjligheten att bevilja skyddsjakt på lodjur som visat tendens att angripa fårbesättningar. Detsamma gäller varg, skriver Svenska Rovdjursföreningen, Östergötland.

Hur sannolikt är det att licensjakt (i år 4 lodjur i Östergötland) träffar just den/de individer som gör skada? Utnyttja i stället möjligheten att bevilja skyddsjakt på lodjur som visat tendens att angripa fårbesättningar. Detsamma gäller varg, skriver Svenska Rovdjursföreningen, Östergötland.

Foto: Heiko Junge/TT

Debatt2024-01-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Lodjuren river våra djur – som fårägare är vi maktlösa" (24/1):

Skribenterna menar inledningsvis att antalet får som dödas av lodjur i verkligheten är större än vad länsstyrelsens statistik visar. Det är mycket möjligt, men även om det verkliga antalet skulle vara dubbelt så stort innebär det 16 får i Östergötland. Det totala antalet får i länet uppgår till cirka 40 000. Vi anser inte att det förändrar något i sak.

Ett dödat får innebär en ekonomisk förlust för ägaren. Men i vår artikel försökte vi påpeka att den förlusten är oerhört mycket mindre än den nytta lodjuren gör genom att decimera de enorma stammarna av mindre hjortdjur, främst dovhjort, vilka – på nationell nivå – orsakar skador på skog och grödor som sannolikt uppgår till miljardbelopp samt genom att orsaka trafikolyckor, till ett för Östergötland beräknat värde på nära 50 miljoner kronor. Härtill kommer mänskligt lidande och död. Samma dag som insändarskribenternas svar på vår artikel var införd kunde vi läsa i Corren att antalet viltolyckor i landet var rekordhögt under 2023, och att antalet ökade även i Östergötland. Uppenbarligen klarar jägarkåren inte av att hålla viltet på lämplig nivå, utan behöver den hjälp lo och varg kan ge.

Hela vårt resonemang gick ut på att man inte ska jaga lodjur genom licensjakt. Hur sannolikt är det att licensjakt (i år 4 lodjur i Östergötland) träffar just den/de individer som gör skada? Utnyttja i stället möjligheten att bevilja skyddsjakt på lodjur som visat tendens att angripa fårbesättningar. Detsamma gäller varg.

Tvärtemot vad skribenterna tror, är vi mycket medvetna om den oro som tamdjursägare kan tvingas leva med för att finna ett eller i värsta fall flera av sina djur rivet av lo eller varg. Men vilken verksamhet man än bedriver är man tvungen att rätta sig efter de förutsättningar som naturen ställer upp. Det gäller även fårnäringen. Till förutsättningarna hör rovdjuren. Javisst, nötdjur och får är fantastiska naturvårdare, men vad är en natur utan rovdjur? Jo, ett av människan skapat onaturligt tillstånd.

Att Sverige har stora rovdjur är ett demokratiskt fattat beslut och därför bör staten stötta tamdjursägare ekonomiskt för de förluster som rovdjur kan åsamka dem. Rovdjursföreningen arbetar målmedvetet för generösare och enklare ersättningssystem vid angrepp, för att minimera ekonomisk förlust.