Att fortsätta driva projektet med gasledning upp till Jönköping och vidare över Östergötland, Mälardalen och Bergslagen undergräver all trovärdighet för en anständig svensk klimat- politik. Om inte industrin själv avskriver planerna bör vår nye miljöminister Andreas Carlgren säga ifrån: Ett utbyggt fossilgasnät är oförenligt med skärpta klimatmål.
I dag träffar LRF, SNF och Svebio representanter för de svenska riksdags- partierna för att klargöra hur en svensk utbyggnad av fossilgas kan hota en utveckling av bioenergi - som i motsats till fossilgasen inte har en påverkan på klimatet.
Vi menar att om Sverige vill fortsätta vara pådrivande i Europa och i världen när det gäller att tackla klimatfrågan måste vi också vara tydliga på hemmaplan.
Sverige fick tillåtelse att öka utsläppen av klimatgaser med fyra procent (från 1990 till 2008/2012) när EU gjorde upp om sin bördefördelning under Kyotoavtalet. Riksdagen tog beslut om att skärpa den målsättningen till minus fyra procent.
Det innebär att våra utsläpp ska minska från 72,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter 1990 till 69,6 miljoner ton 2008/2012. Men det är svårt att hålla i tyglarna, inte minst sedan riksdagen med gynnsamma specialbestämmelser släppt fram två fossilgaseldade kraftvärmeverk i Göteborg och Malmö.
Samtidigt är minus fyra procent bara ett blygsamt första steg på vägen och helt otillräckligt.
Det insåg den förra riksdagsmajoriteten i våras - och fattade därför ett inriktningsbeslut om att sikta på minus 25 procent till 2020. Dit kommer vi inte utan ordentliga förändringar.
En del av recepten har presenterats av Kommissionen mot oljeberoende. Det handlar om energieffektivisering i alla sektorer, bränslebyte för hundratusentals fordon, att oljan ska bort i uppvärmning, osv.
Betingen är hårda, nödvändiga, och fullt möjliga med känd teknik. Men om vi samtidigt ska föra in 30 - 40 TWh fossilgas blir det mycket svårt att nå framgång. Fossilgasen blir därför en tung extra börda i klimatpolitiken.
Gasledningen upp till Mellansverige och Bergslagen är omöjlig ur klimatpolitisk synvinkel. Den är också ett tveksamt ekonomiskt projekt.
Om gasintressenterna inte själva inser att projektet är omöjligt och skrotar detsamma måste Energi- myndigheten sätta stopp genom att avråda från koncession. Regeringen bör också göra ett entydigt uttalande om att gasledningen inte är önskvärd.
Den socialdemokratiska regeringen gjorde en tydlig markering i samband med klimatpropositionen. Alliansens energiprogram och formuleringarna i den nu lagda budgetpropositionen är mer svårtolkade.
Det är dags för vår miljö- minister Andreas Carlgren att sätta ner foten och stoppa drömmarna om den stora gasledningen. Det vore en tydlig svensk uppföljning till klimatmötet i Nairobi. Och den finaste julklappen vår miljöminister kan ge oss i dessa varma decemberdagar.
LARS-GÖRAN PETTERSSON
Förbundsordförande Lant- brukarnas Riksförbund, LRF
SVANTE AXELSSON
Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen, SNF
KENT NYSTRÖM
Verkställande ledamot Svenska Bioenergiföreningen, SVEBIO