Antalet trafikoffer sjunker, men antalet unga som dör i trafiken ökar. Förra året dog 97 unga mellan 15 och 24 år i trafiken, enligt nya siffror från Vägverket. År 2005 var motsvarande siffra 86.
Under åren 2001-2005 dog mer än 140 ungdomar i åldern 18-19 år i trafiken, ytterligare cirka 1 300 skadades allvarligt.
Samtidigt saknas trafiksäkerhet helt i skolans läroplaner.
Motororganisationen FMK har därför startat utbildningen "Rätt sätt i trafiken" som har fokus på hastighet, bilbälte och trafiknykterhet. Gymnasieelever får pröva på att volta med en bil och uppleva en krock i "krocksläde". I utbildningen ingår också en praktisk demonstration av vad som händer vid en krock i 30 respektive 50 kilometer i timmen.
Pilotutbildningar har genomförts med elever i gymnasiets årskurs två vid två skolor i Skövde och Falköping. Utvärderingen visar att eleverna som genomgått utbildningen fick både signifikant ökade kunskaper och ändrade attityder. Även enkätsvaren från deltagande lärare var mycket positiva.
Med erfarenheterna från "Rätt sätt i trafiken" i bagaget är FMK angelägen att medverka till ett fortsatt steg. Ambitionen är att sätta samman ett större utbildningspaket som täcker barn i förskolan/första klass, 14-åringar inför moppe-premiären samt 17-åringar som ska ta körkort.
Förra infrastrukturministern Ulrica Messing (s) medgav på en trafiksäkerhetskonferens i Stockholm i februari 2006 att elevers trafikkunskaper varierar mellan skolorna på ett sätt som "inte är önskvärt". Hon meddelade att regeringen gett Vägverket i uppdrag att ta fram ett gemensamt informationsmaterial till skolorna.
Detta material väntar vi fortfarande på.
Vi ställer nu vårt hopp till infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och skolminister Jan Björklund (fp). De kan driva frågan i mål. Tillsammans kan vi rädda många liv.
Håkan Söderlindh