Våld mot vårdpersonal oacceptabelt

Det ska råda nolltolerans mot hot och våld mot vårdpersonal, men då krävs krafttag – på alla politiska nivåer, skriver företrädare för Moderaterna i Östergötland

Ökat hot och våld mot anställda i den offentliga vårrden är en oacceptabel utveckling, påpekar debattörerna.

Ökat hot och våld mot anställda i den offentliga vårrden är en oacceptabel utveckling, påpekar debattörerna.

Foto: STAFFAN CLAESSON

DEBATT2018-11-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen rapporterade media om att kritik riktas mot Region Östergötland för brister i arbetsmiljön. Kritiken handlar om ökat hot och våld mot anställda i den offentliga vården. Dessutom vågar anställda inte polisanmäla händelser.

För Moderaterna är det en oacceptabel utveckling. Våra medarbetare inom vård, omsorg och räddningstjänst ska känna sig trygga när de utför sitt viktiga arbete. Ett arbete som vi alla är beroende av.

I Region Östergötland har vi moderater sedan tidigare föreslagit en ”Blåljusakademi”. Tanken är att unga på ska lära sig om blåljusverksamhet för att på så sätt skapa en större respekt för dessa yrken. Motionen har bifallits av regionfullmäktige, men tyvärr har inte den styrande koalitionen verkställt uppdraget.

Men det räcker inte. Så sent som i augusti i år presenterade vi, moderater från kommun-, region,- och riksnivå, förslag kring hur vi kan förhindra att vårdens medarbetare utsätts för våld och hot. Vi pekade också på behovet av skärpta straff mot de som utövar hot och våld mot vårdpersonal.

I sex punkter beskriver vi åtgärder för att säkra arbetsmiljön för vårdens medarbetare gällande hot och våld. Vi vill:

• Göra en översyn av säkerheten på Region Östergötlands akutmottagningar och särskilt den på Vrinnevisjukhuset.

• Ge möjligheter att installera larmbågar på sjukhusens akutmottagningar i förebyggande syfte när säkerhetsläget så kräver och därtill förändring i lagstiftningen gällande visitationsrätten.

• Slopa tillståndsplikten för kameraövervakning vid vårdmottagningar och i ambulanser. Det är tillräckligt med en anmälningsplikt – förenat med en regelbunden tillsyn. Slopa också tillståndsplikten för kameror på drönare som används av sjukvården för att kunna bevaka exempelvis en olycks- eller brottsplats på distans från larmcentralen.

• Ge vårdpersonal och väktare möjlighet att bära kroppskameror när säkerhetsläget så kräver.

• Införa ett nytt brott – våld mot alarmeringstjänstpersonal – som omfattar bland annat angrepp mot vårdpersonal och där det inte ställs upp något krav på att angreppet sker mot någon i dennes myndighetsutövning.

• Införa en ny straffskärpningsgrund som omfattar alla former av angrepp mot viktiga samhällsfunktioner. En sådan straffskärpningsgrund träffar fler angrepp än de som utredningen föreslår. Utredningens förslag begränsar sig till hot och våld mot person. Moderaternas förslag omfattar till exempel även skadegörelse på sjukhus och ambulanser.

Vi tror att det råder en stor samstämmighet bland de politiska partierna om att hot och våld mot vårdpersonal är totalt oacceptabelt. Ändå har förslag från både regionen och regeringen lyst med sin frånvaro. Det ska råda nolltolerans mot hot och våld mot vårdpersonal, men då krävs krafttag – på alla politiska nivåer.

Marie Morell (M),

oppositionsråd Region Östergötland

Fredrik Sjöstrand (M),

oppositionsråd Region Östergötland

John Weinerhall (M),

riksdagsledamot

Läs mer om