Våldet som föder terror?

debatt2006-11-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan är om det är någon skillnad på den ryska säkerhetstjänstens arbetsmetoder i-dag, jämfört med KGB:s under Sovjettiden. Denna fråga väcks med anledning av journalisten och författaren Anna Politkovskajas internationellt uppmärksammade artikel, "Våldet som föder terror". Artikeln finns i debattboken "Tyst", en antologi om yttrandefriheten, utgiven av kulturredaktionen på Aftonbladet, 2006.

Var hon ett så stort hot mot rikets säkerhet att hon måste tystas? I filmen "De andras liv" jagas en författare av säkerhetspolisen för att ha avslöjat en statshemlighet. I "Våldet som föder terror", rapporterar Anna Politkovskaja om den ryska krigsmaktens övergrepp i Tjetjenien. De lögner som filmen röjer om det forna Östtyskland, anser hon sker varje dag vad gäller ryska myndigheters rapportering om kriget i Tjetjenien.

Anna Politkovskaja avslöjade redan 2003, konfliktens mekanismer i boken "Tjetjenien - sanningen om kriget". Hon ansåg att den ryska Tjetjenienpolitiken syftar till att statuera exempel, så att inte fler regioner och delrepubliker bryter sig ur Ryssland. Vad som gör hennes beskrivning trovärdig är att hon lyfter fram krigets offer. Hon berättar såväl om den inhemska befolkningens lidande som de unga ryska pojkarnas, som tvingades ut i kriget och deras förtvivlade föräldrar.

I filmen visas hur statsterrorism utövas av den östyska regimens hemliga polis, och hur effektivt sanningsvittnen tystas. Vem kunde ha intresse av att tysta den internationellt kända journalisten Anna Politkovskaja och varför? Den ryske presidenten Vladimir Putin hävdar att han för en kamp mot terrorism. Anna Politkovskaja anser att den ryska Tjetjenienpolitiken är det våld som föder terror. Hon hann även beskriva hur regimkritiken i Ryssland tystas i medierna. (Ordfront 2005) Hon var ständigt mordhotad. Som journalist på väg till gisslandramat i Beslan förgiftades hon, när hon drack en kopp te, på flygplatsen. Hon tog emot Olof Palme-priset 2004. I år skulle hon kommit till Bokmässan i Göteborg - som hade just yttrandefriheten som tema.

Filmen, "De andras liv", väcker obehagliga känslor på grund av våldet mot yttrandefriheten. Men den påminner också om modiga människor som Anna Politkovskaja, som vågade kritisera en stormakt i sin kamp för yttrandefriheten. Och precis som många regimkritiker i DDR, fick hon plikta med sitt liv för att hon hade modet att avslöja vad hon visste.

CLAES THULIN

Arkivbild: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD

Läs mer om